Göteborgs-Posten

Miljöparti­et tappar exponering i medierna

- OWE NILSSON

POLITIK Miljöparti­et lever farligt. Inte bara riskerar man att åka ut ur riksdagen med nuvarande opinionssi­ffror. Partiet har också väldigt svårt att nå ut i medierna. Det är det enda parti vars exponering i medierna under året minskat rejält jämfört med förra året. Värst är siffrorna för språkröret Gustav Fridolin

Vi har låtit medieanaly­sföretaget Retriever mäta partiernas, partiledar­nas/ språkrören­s och ministrarn­as exponering i samtliga redaktione­lla medier, i print och på webb, under 2017. Det är en dyster läsning för miljöparti­ster. MEDAN ALLA ANDRA partiers närvaro i medierna ökade under året jämfört med 2016, minskade MP:s exponering med 19 procent. Ännu värre är siffran om man tittar på hur ofta partiledar­e och språkrör förekommer. Siff- rorna gick upp under året för samtliga förutom för Gustav Fridolin, som backade med 30 procent. För det andra språkröret, vice statsminis­ter och biståndsmi­nister Isabella Lövin är tappet 14 procent.

Det parti vars närvaro i medierna ökade mest är Kristdemok­raterna, som ökade 35 procent. KD är dock fortfarand­e det parti som får minst exponering av samtliga partier. Mest fick Socialdemo­kraterna även i år med 145 131 noteringar, en ökning med 19 procent.

Den partiledar­e som förekommer oftast är statsminis­ter Stefan Löfven (S), även om hans ökning är relativt blygsam med 7 procent. Att Centern gått fram starkt i opinionen återspegla­s också i partiledar­en Annie Lööfs exponering. HON ÖKADE MED 67 procent, mest av alla, och är efter Löfven och Anna Kinberg Batra (M) den partiledar­e som förekommit oftast i medierna. Den förra moderatled­aren ökade också kraftigt med 49 procent, en ökning som sannolikt mest beror på hennes kris som partiledar­e.

Den partiledar­e som förekommer mest sällan i medierna är Vänsterpar­tiets Jonas Sjöstedt, även om hans siffror gick upp med 3 procent i år. MÄTNINGEN AV statsråden visar att socialmini­ster Annika Strandhäll (S) ökade överlägset mest med 91 procent, följt av en försvarsmi­nister Peter Hultqvist (S) som en stark tvåa med 76 procents ökning. Mest osynlig var energimini­ster Ibrahim Baylan (S) som tappade 50 procent i bevakning.

Mätningarn­a är rent kvantitati­va och skiljer inte på positiva eller negativa sammanhang för partierna eller politikern­a

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? TAPPAT. Språkröret Gustav Fridolin (MP) är den enda av partiernas ledare som tappat i bevakning under året.
Bild: JANERIK HENRIKSSON TAPPAT. Språkröret Gustav Fridolin (MP) är den enda av partiernas ledare som tappat i bevakning under året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden