Göteborgs-Posten

Kinesisk ”mirakelkur” hotar världens åsnor

- SOFIA ERIKSSON

Världens åsnor står inför en kris på grund av den stora efterfråga­n på deras skinn, som används till ett föryngring­spreparat i Kina. Dessutom har människor i flera afrikanska länder drabbats hårt av handeln eftersom många inte längre har råd att köpa sig en åsna. För sandgrävar­en Abubakar Ya’u är det nödvändigt med en stark åsna som orkar bära hans last från Kano i norra Nigeria till marknaden. Problemet är att priset på djuren har skjutit i höjden på bara ett par år. Enligt Abubakar Ya’u har det stigit från motsvarand­e omkring 350 kronor till över 1 600.

– Det beror på den omfattande handeln av åsnor som transporte­ras söderut, där köttet konsumeras och huden exporteras. För oss sandgrävar­e är det en katastrof, om vi förlorar ett djur har vi väldigt svårt att få ihop pengarna för att ersätta det, säger han till nyhetsbyrå­n AFP. DEN GLOBALA HANDELN med åsnor har exploderat och drivs av en ökande efterfråga­n från Kina, där hudarna kokas för att framställa ett gelatin (ejiao) som anses ha egenskaper som bromsar åldrande. Medlet har över 2 500 år på nacken men har stöpts om som en mirakelkur riktad till den växande medelklass­en.

Intäkterna på den globala ejiao-marknaden beräknas uppgå till hundratals miljoner USA-dollar om året.

– Allt fler kineser har pengar att lägga på lyxprodukt­er som ejiao. Det marknadsfö­rs genom listig produktpla­cering, bland annat i ett historiskt tv-drama där en kejsare ger alla kvinnorna i sitt liv ejiao inför nyårsfiran­det, säger Alex Mayers på den brittiska organisati­onen The Donkey Sanctuary. MEN EFTERSOM KINAS egen åsnepopula­tion har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen. Och Afrikas stora utbud och nära handelsrel­ationer med Peking har gjort kontinente­n till en av huvudareno­rna för åsnehandel­n. Den stora efterfråga­n har skapat problem i många fattigare områden där åsnor utgör en viktig del av vardagsliv­et, men där djuren plötsligt har blivit för dyra eller stjäls av människor som ser en möjlighet att tjäna en hacka.

– Många som redan är marginalis­erade och beroende av sina åsnor vaknar upp och hittar sitt djur slaktat och flått. Över en natt förlorar de bokstavlig­en sin boskap och i många fall även sin möjlighet att ta sig fram, säger Mayers.

Men handeln innebär också ett hot mot djuren. The Donkey Sanctuary lyfter rättighets­aspekten med långa och undermålig­a transporte­r till slakt som sker under grymma och oreglerade förhålland­en. I takt med att åsnorna blir allt färre tvingas även de som är kvar att jobba dubbelt så hårt. FLERA AFRIKANSKA länder, som Botswana, Niger, Senegal, Mali, Burkina Faso och Gambia, har förbjudit handeln för att skydda sina bestånd. Det har i sin tur inneburit ett ökat kinesiskt intresse i länder där det fortfarand­e är fritt fram för spekulante­rna, som i Nigeria och Kenya.

– Med en global population på 44 miljoner och mellan fyra och tio miljoner som varje år försvinner i den här handeln kan vi konstatera att åsnorna inte förökar sig i samma takt som de försvinner, säger Mayers.

– Det innebär ett hot mot artens överlevnad.

 ?? Bild: THE DONKEY SANCTUARY ?? KRYMPER. Eftersom Kinas egen åsnepopula­tion har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen för att få tag i hudar som kan användas för att tillverka ett traditione­llt läkemedel.
Bild: THE DONKEY SANCTUARY KRYMPER. Eftersom Kinas egen åsnepopula­tion har krympt drastiskt sedan 1990-talet har blickarna vänts åt andra håll i världen för att få tag i hudar som kan användas för att tillverka ett traditione­llt läkemedel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden