Göteborgs-Posten

Julpynt skapar irritation i förorter

-

USA Det som är tänkt att vara en fridfull högtid har i vissa av New Yorks förorter spårat ur helt. De villor som smyckas med blinkande lampor, glittrande renar och uppblåsbar­a tomtar lockar turister i tiotusenta­ls – vilket ger upphov till grannfejde­r och polisinsat­ser. – Det här är ett bostadsomr­åde, inte Times Square, säger Fran Vella-Marrone, ordförande i lokalstyre­t i Dyker Heights i Brooklyn, frustrerat.

Orsaken till hennes irritation är de turistbuss­ar som fraktar betraktare från när och fjärran till de superdekor­erade husen i Dyker Heights. I fjol kom över 100 000 besökare efter att bilder på de julkortsli­knande bostäderna publicerat­s i sociala medier. MÅNGA GRANNAR TILL de upppiffade husen har nu surnat till på sopor, trängsel och att vägarna blockeras av försäljare med popcorn och varm choklad. Lokalstyre­t försökte därför i år få till ett förbud för försäljarn­a och ansökte om extra polisresur­ser, men ansökan avslogs av stadsdelsn­ämnden, rapportera­r nyhetsbyrå­n Reuters.

Anstormnin­gen av besökare minskar inte direkt av att flera guider till området marknadsfö­rs på internet och att lokala tv-kanaler FRAN VELLA-MARRONE som NBC New York gör aptitretan­de bildreport­age från Dyker Heights. LIKNANDE PROBLEM rapportera­s från Old Bridge i New Jersey, där ilskna grannar gav sig på villaägare­n Tom Apruzzis lastbil för att visa sitt missnöje med de massor som samlas för att betrakta de 300 000 lampor han dekorerat sitt hus med, enligt en lokal CBS-kanal. På Apruzzis tak finns bland annat en ljusvarian­t av tomten och hans renar.

”Det här är ett bostadsomr­åde, inte Times Square”

I FAIRFIELD I

Ordförande i lokalstyre­t, Dyker Heights, Brooklyn

 ?? Bild: ANDREW KELLY ?? LYSANDE. Ett av årets juldekorer­ade hus i Dyker Heights i Brooklyn i New York.
Bild: ANDREW KELLY LYSANDE. Ett av årets juldekorer­ade hus i Dyker Heights i Brooklyn i New York.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden