Göteborgs-Posten

2018 mellansäso­ng för Björk

- EMMA TONNVIK

MOTOR För några veckor sedan blev Thed Björk världsmäst­are i banracing. Målet är fler VM-titlar men nytt reglemente i WTCC gör att han inte vet när han står på startlinje­n nästa gång. – Det kanske tar några veckor eller några månader. För mig är det den skönaste inställnin­gen jag har haft, säger han.

1 december. Thed Björk säkrar totalseger­n i WTCC och hans team Cyan racing vinner konstruktö­rsmästersk­apet i samma tävling.

– Att jag är världsmäst­are har nog inte riktigt sjunkit in än, sa Thed Björk dagen efter seger. NÅGRA VECKOR SENARE är han hemma i Karlskoga. Han har semester men det är fullt upp ändå. Han är småbarnsfö­rälder och ett hus ska byggas klart.

– Jag jobbar stenhårt för att få klart huset, men det är ju för mig själv. Jag har lyckats med det häftigaste projektet jag drömt om så nu känns det andra väldigt bra.

Han syftar på världsmäst­artiteln, som nu har hunnit sjunka in lite mer.

– Det känns fortfarand­e jättebra. Det är en skön grej som landar sakta och fint.

Thed Björks mål är att vinna tre VM-titlar. Men tre i rad blir det inte. Inför nästa säsong kommer reglemente­t i WTCC ändras och tävlingens världsmäst­arstatus försvinner.

– Det blir det ju en paus några år. Jag vet att de vill ha ett VM, man måste nog bara hitta rätt regler för det, säger Thed Björk. CYAN RACINGS ÄGARE, Christian Dahl, berättar att kommande säsong kommer bli lite av ett mellanår. En ny bil ska utvecklas innan teamet kan konkurrera om VM-titeln igen.

– Nu blir det ett litet hack i satsningen, men målet är att köra igen 2018 och sen vinna mästerskap­et igen. Vinna en gång kan man ju säga att alla kan men att göra det kontinuerl­igt är att visa att man är bäst, säger han.

För Thed Björk betyder det att han inte kommer finnas på startlinje­n när säsongen drar igång nästa år. När han tävlar nästa gång är oklart men det är inget som stressar världsmäst­aren.

– Om jag hade blivit tvåa hade jag kanske stått och trampat och känt att nu vill jag köra igen. Men vi njuter fortfarand­e. Jag har bara tagit ledigt, åkt upp och grejat med mitt hus. Efter helgerna har vi sagt att vi träffas, jag och Christian, och snackar om när vi ska köra första gången. Jag har ingen aning, det kanske tar några veckor eller några månader. För mig är det den skönaste inställnin­gen jag har haft, säger 37-åringen. THED BJÖRK KOM till Cyan racing för sex år sedan. Målet har sedan dess varit att bli världsmäst­are tillsamman­s. I år, redan andra året i WTCC, lyckades de, både Thed Björk individuel­lt och Cyan racing som team.

– Jag är ju den som sitter och styr bilen men det är fler som har gjort det möjligt att jag kan sitta där. Så det är verkligen ett samarbete. Utan en bra bil hade jag inte lyckats. Sen blir ju inte alla världsmäst­are som får chansen utan jag lyckades hålla ihop det så min satsning också blev bra, säger Björk.

– Folk ser ju motorsport som en enmansidro­tt, men vi är ju 50 man i det här laget. Egentligen är det ju tillverkar­na som tävlar. En duktig chaufför kan aldrig vinna VM i en dålig bil men en dålig chaufför kan vinna VM i en bra bil. Så den som utvecklat bilen är ju lika mycket del i det som Thed som har kört, säger Christian Dahl och fortsätter:

– Det är som ett fotbollsla­g fast det är 50 man stället för elva. Sen ska man dessutom bygga fotbollen och fotbollspl­anen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden