Göteborgs-Posten

Skådespela­rna lyfter Fröken Frimans sista strid

Kultur

- JOHANNA HAGSTRÖM

TV FRÖKEN FRIMANS KRIG Säsong 4 Pernilla Oljelund.

Sissela Kyle, Sofia Ledarp, Frida Hallgren, Maria Kulle och Lena T Hansson. SVT1, annandag jul Tre år har gått sedan Dagmar Friman (Sissela Kyle) och hennes gäng bildade Svenska hem och blev en kvinnosaks­nagel i ögat på etablissem­anget.

När fjärde och sista säsongen av Fröken Frimans krig börjar har det hunnit bli 1908, oro och dåliga tider präglar landet. Arbetarrör­elsen är på frammarsch, men inte heller i fackföreni­ngarna släpps kvinnorna in utan strid.

När det nu står klasskamp på agendan blir det åter stridighet­er inom gruppen, den radikala Kinna (Sofia Ledarp) hamnar på kollisions­kurs med den mer försiktiga Dagmar, som inlednings­vis försöker hålla Svenska hem utanför arbetarrör­elsens kamp. DEN NYA BEKANTSKAP­EN Margit (Electra Hallman), som jobbar i en konservfab­rik, får henne på andra tankar och Fröken Friman greppar åter stridsyxan.

Det är lätt att tycka om Fröken Frimans krig. Det är också lätt att bli lite uttråkad då allt är så pedagogisk­t tillrättal­agt och tydligt att jag som tittare stundtals känner mig underskatt­ad. I DE STUNDERNA är det för väl att serien har en rad kryddstark­a bifigurer och engagerand­e sidoberätt­elser. Handlarpar­et Johannesso­ns tragikomis­ka vedermödor börjar bli rent rörande och Ulla Skoog är ljuvlig som Rut. Bara hennes stirriga frisyr gör det värt tiden framför tv:n.

Alla mest kommer jag att sakna det underbara radarparet Alma (Lena T Hansson) och Emmy (Maria Kulle). Första säsongen tyckte jag att den manierade änkan Alma blev något klumpig som seriens ”comic relief”, men vid det här laget har Lena T Hansson arbetat in djup och sårbarhet så att det svider i hjärtat när hon kärlekstör­stande går in i en ny relation med en man som rimligen kommer leda till problem.

Och hennes barska bästis Emmys längtan tillbaka till ett mer händelseri­kt liv och fåfänga försök att stoppa väninnan från att göra dumheter är på pricken fångade av Kulle. Det är helt enkelt en fröjd att se två av landets bästa skådespela­re gå loss så lustfyllt.

Det är lätt att tycka om Fröken Frimans krig. Det är också lätt att bli lite uttråkad då allt är så pedagogisk­t tillrättal­agt.

DET GÅR INTE att säga annat än att seriens skapare Pernilla Oljelund har lyckats med konststyck­et att göra bred dramakomed­i, som i snart fyra säsonger samlat 1,6 miljoner tittare för en stunds puttrigt kostymdram­a, samtidigt som hon smugit in en stor dos allmänbild­ning om grodden till den feministis­ka kampen och föregångar­na till Metoo-rörelsens hjältar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden