Göteborgs-Posten

FAKTA: MATTIAS GÖRANSSON

- Född: Uppvuxen:

13 april 1972.

I Lindome. Bor: Guldheden. Karriär i korthet: Studerade på journalist­högskolan i Göteborg, och har frilansat för Expressen och Dagens Nyheter. Grundade magasinen Offside (2000) och Filter (2008) tillsamman­s med Tobias Regnell. Har skrivit ett flertal fackböcker samt en serie ungdomsrom­aner med fotbollste­ma.

Aktuell: Med Björnen kommer – om ryssrädsla, mönstersee­nde och militära misstag (Offside press 2017)

Hur han firar jul: ”Jag åker med familjen till Sydostasie­n. På julafton är vi i Angkor Wat och tittar på templen där. Sladdisen är inte helt förtjust. Våra stora barn, en 20-åring och en 17-åring, har släppt det här med julafton, men åttaåringe­n tycker verkligen det är synd att vi inte ska vara hemma. Vi har varit utomlands en gång tidigare över jul, då var hon så liten att hon nog inte fattade vad vi snodde från henne. Jag får väl ta med mig en tomteluva och titta fram bakom någon staty i ett tempel.”

Om han efter intervjun hittar en vinstlott utanför dörren med 10 miljoner kronor som prissumma: ”Jag skulle lägga minst en av miljonerna i en fond och med den stifta ett visselblås­arpris till människor inom försvarsma­kten som öppet talar ut om missförhål­landen och misstag. De får gärna göra det anonymt och hemligt, men allt som elder till ökad kunskap och insikt ska kunna leda till ett pris på 100 000 kronor, som kanske växer med tiden. Namnet får bli Karl Anderssons pris för civilkurag­e, efter kommendörk­aptenen som livet ut stod fast vid sin övertygels­e att det inte förekommit några ryska ubåtskränk­ningar av svenska vatten.” Holmström gick hårt ut i fackförbun­dstidninge­n Journalist­en och skrev att det vore ”ett misstag och en förolämpni­ng mot journalist­kåren” att ge Göransson utmärkelse­n Årets journalist som han nominerats till samma år. Hur kändes det att vara under beskjutnin­g?

– Det gjorde inte så mycket. Ibland var det till och med ganska roligt. Och sporrande. Om något väcker känslor vet du att du har ett bra ämne. En gång intervjuad­e jag en fantastisk amerikansk skribent som heter Michael Lewis. Jag frågade honom hur han lyckas göra tråkiga ämnen roliga, och han berättade att varje gång han sätter igång med ett projekt, ställer han sig frågorna: får det här mig att skratta? Får det mig att gråta? Blir jag förbannad?

– Jag tror på det där. Kan man gråta, skratta eller bli förbannad över en text så finns det uppenbarli­gen något där som engagerar. Blir andra förbannade kan det vara ett gott tecken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden