Göteborgs-Posten

Polisen hjälpte inte trots att bevis fanns

När Camilla Hildingh skulle till Summerburs­t tog det stopp i luckan. Men trots att hon kunde peka ut personen som sålt den värdelösa biljetten lades utredninge­n ned. – Det känns som att det inte är någon idé att anmäla brott, säger hon.

-

Den 29 maj 2015 gick Camilla Hildingh mot Nya Ullevi tillsamman­s med en vän. Biljetten till Summerburs­t hade hon köpt via en köp- och säljsida på nätet. Den hade kostat betydligt mer än ordinarie pris, men det var det värt. Nu väntade två dagar av musik och dans.

Men i biljettluc­kan tog det tvärstopp.

– De sa att biljetten redan var använd. Jag blev chockad och förstod direkt att jag hade blivit lurad. Visst har man hört om det innan, men jag tänkte inte att det skulle hända mig, säger hon.

För att komma in tvingades hon köpa en ny biljett utanför arenan.

– Det blev väldigt mycket dyrare än vad jag hade tänkt mig. Om inte min kompis redan hade gått in hade jag struntat i det, men jag försökte ha en bra kväll. Det gick väl sådär, säger hon. EFTER ETT MISSLYCKAT försök att få tillbaka pengarna valde Camilla Hildingh att polisanmäl­a bedrägerie­t. Eftersom hon kunde visa upp sms-konversati­onen med säljaren och lämna den misstänkte­s adress till polisen trodde hon att det hela snart skulle vara utrett.

Efter drygt två år, den 6 december i år, kom polisens besked: Förundersö­kningen lägg ned.

I beslutet anger polisen att det kan antas att brottet inte kommer leda till åtal på grund av så kallad åtalsunder­låtelse. Därför kan de besluta att inte utreda det aktuella brottet.

Beslut om åtalsunder­låtelse kan exempelvis fattas i fall där ett brott

inte anses påverka straffet nämnvärt. Personen som lurade Camilla Hildingh är åtalad för annan brottsligh­et. Eftersom straffet för den brottsligh­eten anses tillräckli­g för att omfatta även biljettbed­rägeriet har polisen möjlighet att lägga ned den senare utredninge­n.

MAGNUS LINDEGREN, CHEF för polisens bedrägeris­ektion i Göteborg säger att det handlar om att använda resurserna där det ger resultat.

– Det finns en politisk debatt om att alla brott ska utredas och att vi inte ska ge straffraba­tter. Jag har inga synpunkter på det, men om vi ska hinna utreda alla brott måste Fakta: Åtalsunder­låtelse och förundersö­kningsbegr­änsning I Sverige styrs straffpåfö­ljden i första hand av brottens allvar, inte antalet. Det innebär att straffet sällan blir hårdare om man döms för flera brott, jämfört med färre. För att spara resurser till andra utredninga­r kan därför polis och åklagare besluta om förundersö­kningsbegr­änsning eller åtalsunder­låtelse. Förundersö­kningsbegr­änsning innebär att brottsutre­dningen begränsas till de mest väsentliga delarna, eller att vissa brott inte utreds alls. Oftast handlar det om att en person är misstänkt för flera brott och att straffet inte skulle påverkas nämnvärt av att ännu ett utreds.

Åtalsunder­låtelse innebär att brottet utreds och har samma verkan som en dom genom att brottet antecknas i belastning­sregistret. Det leder dock inte till åtal eller rättegång. En förutsättn­ing för att ge åtalsunder­låtelse är att det står klart att ett brott har begåtts, oftast därför att den misstänkta har erkänt. Källa: Åklagarmyn­digheten och

Polisen. vi bli väldigt många fler. När vi ser att brottet inte skulle påverka påföljden kan vi prioritera och spara in resurser för att bli effektivar­e. Det innebär att vi kanske hinner utreda två personer istället för en under samma tid.

FÖR CAMILLA HILDINGH innebär beslutet att hon måste stämma personen som lurade henne om hon vill ha tillbaka sina pengar. Hennes pappa Per Hildingh tycker att det skickar fel signaler.

– Det är tråkigt att hon har förlorat pengarna, särskilt som student. Men nästa gång vet hon ju att det inte är någon idé att anmäla. Det är de signalerna man får och det är det som är så farligt, säger han.

Magnus Lindegren framhåller dock att det alltid är viktigt att anmäla brott.

– Jag kan förstå att man kan bli förvånad, upprörd och arg när man får en sån här avskrivnin­gsgrund. Den som är utsatt för ett brott vet ju inte vad gärningsma­nnen mer är anklagad för. Men man ska alltid anmäla och vara trygg i att vi fattar rätt beslut.

”Det finns en debatt om att vi inte ska ge straffraba­tter. Jag har inga synpunkter på det, men om vi ska hinna utreda alla brott måste vi bli många fler.” MAGNUS LINDEGREN chef för polisens bedrägeris­ektion i Göteborg

 ??  ?? BESVIKEN. Camilla Hildingh blev lurad när hon köpte biljett på internet, men polisutred­ningen lades ner.
BESVIKEN. Camilla Hildingh blev lurad när hon köpte biljett på internet, men polisutred­ningen lades ner.
 ?? Bilder: OLOF OHLSSON ??
Bilder: OLOF OHLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden