Göteborgs-Posten

Idrottspar­ets nya fokus

Idrottspar­et Andreas Nilsson och Ebba Jungmark har blivit föräldrar. Nu berättar paret om hur de träffades på OS 2012, framtiden ihop och att inte längre stå i fokus själv. – Det är första gången i mitt liv någon annan går före mig, säger Andreas.

- FREDRIK JANLIND fredrik.janlind@gp.se 031-62 40 00

Ebba Jungmark och Andreas Nilsson träffades på OS 2012 och blev ett par. Nu när Linus är född har duon blivit en trio.

”Det blir fruktansvä­rt mycket FaceTime på mobilen, nästan var tredje timma. Vi kör så ofta vi kan för jag vill ju se honom.” ANDREAS NILSSON

OS i London 2012 har precis börjat. De svenska idrottarna är på plats sedan ett par dagar. I kafeterian sitter Ebba Jungmark med sin tränare Emil Predan vid ett av borden. Då slår sig helt plötsligt stora delar av handbollsl­andslaget sig ner på samma bord. Mitt över sitter Andreas Nilsson.

– Jag får väl erkänna att jag hade spanat in henne. Men jag hade ganska dålig koll på vem hon var, säger han.

– Ja! Det hade du verkligen! När vi skulle skiljas åt så kollade han på min ackrediter­ingsbricka bara för att komma ihåg vad jag hette, minns Ebba.

IDROTTSDUO­N, DEN ENE given i handbollsl­andslaget och proffs i Ungern, den andra höjdhoppss­tjärna med både VM och EM-silver på meritlista­n, fattade snabbt tycke för varandra. Men att vara elitidrott­are och samtidigt i ett förhålland­e är inte alltid det enklaste.

Att vara elitidrott­are och nybliven förälder är inte alltid det lättaste. Särskilt inte när mamma och pappa bor i två olika länder – men den moderna tekniken den är fin den.

– Det blir fruktansvä­rt mycket FaceTime på mobilen, nästan var tredje timma. Vi kör så ofta vi kan för jag vill ju se honom, säger Andreas.

– Det är ganska skönt för då kan Linus och Andreas ”snacka” så kan jag vara lite tyst. Sen är det ju bra för han måste ju se sin pappa också, säger Ebba. Skönt nu då när Andreas är här?

– Absolut! Man börjar ju vänja sig vid den lille och hans rutiner och de signaler som han sänder ut. Även om han skriker så förstår man ju mer vilket typ av skrik det är. Samtidigt blir du jäkligt bunden så det är skönt att Andreas är hemma, säger Ebba och fortsätter.

– HAN HÖLL ju i Linus under träningen och när vi kom hem så kunde jag duscha. Bara en sådan sak ... annars får jag skynda mig och göra allt när han sover men nu är vi två om jobbet. Samtidigt är det ju tufft för Andreas att inte vara här.

Planen för att få lille Linus under kontroll? Jo, damsugning. – Han älskar det! Han hänger på min arm och somnar direkt. Så huset är kliniskt rent nu, säger Ebba och skrattar.

Födsel blev tre veckor för tidig. Något som gjorde att det var kört för Andreas att hinna från Ungern till Göteborg i tid.

– Jag hade match i Champions League borta i Polen och kom hem fem på natten. Då ringde Ebba och sa: ”Jag tror att vattnet har gått”. Sen ringde hon klockan åtta igen och då var hon på sjukhuset. Jag försökte lösa det men alla platser på morgonflyg­et var slut så det var omöjligt. Jag kom väl dit åtta på kvällen men det tog bara en timme och en kvart för honom innan han var ute, säger Andreas och fortsätter.

– Sen stannade vi två dagar extra på sjukhuset för han fick inte upp sitt blodsocker så då blev jag hemma här i fyra dagar. Sen var det landslaget därpå och det tackade jag nej till så det blev en extra vecka där så jag fick rätt bra tid i början.

Hur var det att bli kvar på sjukhuset?

– Man är ju som en hök i det läget och vill skydda honom från allt. De tog ju blodprov i stortån och det var jobbigt. Var tredje timme kollade de hans blodsocker ... men han var jättesnäll under alla tester, säger Ebba.

Men först ska paret ta sig an en ny utmaning. Att livet som elitidrott­are där en själv står i fokus hela tiden till stora delar nu är över.

– Du är ju på ett sätt väldigt egoistisk som elitidrott­are ... det är hela tiden du själv som är i fokus. Så är det för alla som är på den högsta nivån. Du måste tänka på ett sådant sätt. Därför är det skönt att ha Ebba som är i samma situation och vet vad det handlar om, säger Andreas och fortsätter.

– DET ÄR ju första gången i mitt liv någon annan går före mig nu, säger han medan han håller sju veckor gamle sonen, Linus, i sina armar.

– Det är tufft ja. Särskilt med tanke på att vi dessutom har haft ett distansför­hållande under en lång

period. Din egen träning och din kropp är ju det viktigaste för dig som idrottare. Tävlingarn­a kommer alltid i fokus, säger Ebba.

Andreas Nilsson tackade nyligen nej till stundande landslagsu­ppdrag. Ett beslut han inte hade tagit om han inte blivit pappa.

– Absolut inte, då hade jag varit med, säger han.

– Ja, det hade du verkligen, säger Ebba. Gissar att det är likadant för dig Ebba?

– Ja, mästerskap är ju höjdpunkte­n som idrottare och de vill man verkligen inte missa.

Planen för familjen NilssonJun­gmark är att flytta ihop i Ungern – även om ingen av dem vet riktigt när.

– Det blir väl i januari eller februari där någon gång. Men vi kommer behålla lägenheten här i Göteborg så vi kan åka hem och så.

Andreas stortrivs med handbollsl­ivet i Ungern och livet i storklubbe­n, MKB Veszprem och håller på att förlänga sitt kontrakt. För Ebba är tanken att återuppta satsningen på höjdhoppen och drömmen om ett mästerskap till finns där.

– MIN TANKE är ju det! Att köra en satsning därnere och ändå ha möjlighete­n att åka hem. Jag har kollat lite efter en hall och så men allt är en bit bort. Allt ligger inne i Budapest. Men Andreas och hans lag har en arena där de tränat på lite som jag kan använda och sommaren i Ungern är mycket längre så det går

att träna ute sju månader om året, säger Ebba.

– Det kan också bli så att vi flyttar in till Budapest. Vi får se, säger Andreas. Hur är det att börja träna igen då efter en graviditet?

– Det är tufft. Jag har varit ute och joggat tre gånger och sprungit i backe och gymmat lite. Du får ju börja röra på dig lite lätt efter sexåtta veckor. Drömmen då?

– Jag vet ju inte om det går ... men jag vill tillbaka till en hög nivå. Det hade ju varit kul med ett OS till, säger Ebba.

– Jag kör längre än så! OS 2024 borde jag kunna klara av, kontrar Andreas.

Parets första jul som föräldrar till Linus firas först nere i Skåne och sedan i Göteborg. Men först på schemat efter en lunch på Avenyn är det Liseberg som gäller.

– VI FÅR se hur mycket han fattar ... han kanske somnar och sen vaknar han hemma igen, säger Ebba och skrattar.

Nu är det bara veckor kvar innan paret förhoppnin­gsvis fått flytten att stämma och kan börja sitt liv ihop. Något som Andreas verkligen längtar efter.

– Det ska bli skönt! Både att ha någon att komma hem till och dessutom få träffa honom varje dag.

”Jag vet ju inte om det går ... men jag vill tillbaka till en hög nivå. Det hade ju varit kul med ett OS till.” EBBA JUNGMARK

 ??  ??
 ??  ?? OENSE. Andreas är tydlig: ”Jag vill att han pratar skånska” men Ebba ger sig inte: ”Jag hoppas på göteborgsk­a”.
OENSE. Andreas är tydlig: ”Jag vill att han pratar skånska” men Ebba ger sig inte: ”Jag hoppas på göteborgsk­a”.
 ??  ??
 ?? Bilder: ADAM IHSE ?? TILLSAMMAN­S. Ebba Jungmark och Andreas Nilsson har ett livspussel som få andra. Varsin elitkarriä­r på högsta nivå samtidigt som paret är nyblivna föräldrar.
Bilder: ADAM IHSE TILLSAMMAN­S. Ebba Jungmark och Andreas Nilsson har ett livspussel som få andra. Varsin elitkarriä­r på högsta nivå samtidigt som paret är nyblivna föräldrar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden