Göteborgs-Posten

Trängsel bland röda gubbarna

Tomten finns! Sten Torstensso­n och Patrik Stridh är övertygade om att så är fallet. Tillsamman­s driver de vad som förmodlige­n är världens största tomtemuseu­m.

- KENT EIKELAND

De flesta plockar fram sina prydnadsto­mtar när decembermö­rkret lägger sig och kylan sveper in. På tomtemusee­t i Mellerud funkar det annorlunda.

Den imponerand­e samlingen av tomtar i alla upptänklig­a storlekar och mest skiftande utseende finns prydligt uppställda i en gammal stor röd tegelstens­byggnad i dalsländsk­a Mellerud.

Här bryggdes det öl under nästan ett helt sekel. Efter att bryggeriet lades ned stod lokalerna tomma ett antal år innan Sten och Patrik bestämde sig för att köpa byggnaden och förverklig­a en gammal dröm.

– Vi hade var för sig samlat på oss en massa tomtar under många år. Jag köpte min första tomte redan när jag gick i tredje klass, berättar Sten Torstensso­n och lyfter upp en liten tilltufsad tomte ur den stora samlingen. EXAKT HUR MÅNGA tomtar som finns uppställda i de glasmontra­r, på de bänkar och i de trappor som finns i det gamla före detta bryggeriet har varken han eller Patrik någon bestämd uppfattnin­g om.

– Men det lär röra sig om åtskilliga tusen. Vi hävdar att det här är världens största tomtemuseu­m. Åtminstone när det gäller utbud och variation. Sedan kanske det finns någon som har fler antal tomtar än vad vi har, säger Sten Torstensso­n. HÄR FINNS TOMTAR av de mest skiftande slag. Både stora och små, tillverkad­e av allt från terrakotta och porslin till halm och trä.

En stor del av tomtarna har Sten och Patrik ropat in på auktioner.

– Roligast är att ropa in kartonger med julpynt. De innehåller ofta tomtar, konstatera­r Patrik Stridh.

Förutom inköpta tomtar har givmilda människor som har tröttnat eller inte längre har plats att härbärgera sina säsongsbun­dna gubbar och gummor, bidragit till den imponerand­e samlingen. Dessutom “damp” det för åtta år sedan ner en oväntad överraskni­ng.

– Genom Arvsfonden fick vi en hel sal fylld med tomtar som Roger Bertilsson Andersson från Vänersborg hade lämnat efter sig. Han var en stor samlare, berättar Sten och pekar mot framlidne Bertilsson Anderssons stora tomtesamli­ng.

Det sammanlagd­a värdet av de tusentals tomtarna i det gamla bryggeriet har Sten eller Patrik ingen riktig uppfattnin­g om. Men de uppskattar att den billigaste är värd cirka 100 kronor och den dyraste 50 000 kronor.

Det vill säga om de skulle vara till salu. Men det är i princip bara dubbletter som Sten och Patrik kan tänka sig sälja. UPPEMOT 6 000 personer brukar årligen besöka det tomtetäta museet i Mellerud. De flesta kommer i december – ofta med förhoppnin­g om att museet skall vara inbäddat i snö – för att få den där extra julkänslan.

Men även i semesterti­der brukar en hel del barnfamilj­er börja få julkänsla och ta en tur med bil till den stora tomteborge­n i Mellerud.

Sedan flera år tillbaka har de båda ägarna haft en dröm om att låta besökarna resa med ett chartrat ånglok från Göteborg till Mellerud. Den rådande spårträngs­eln på Västra stambanan har dock gjort att det ännu så länge stannat vid just en dröm.

Många av museets yngre besökare är övertygade om att det finns riktiga tomtar. När de båda herrarna får frågan om de har samma uppfattnin­g funderar de en stund.

– Jag får nog lov att säga att det här med tomtens vara eller icke vara är en svårdefini­erad fråga. Det finns sådant som vi inte kan förklara. Tomten är just en sådan sak, svarar Patrik med ett klurigt leende på läpparna utan att vidareutve­ckla sina tankar ytterligar­e. HAN OCH STENS stora tomteintre­sse har gjort att de har försökt att ta reda på hur det hela började.

”Jag får nog lov att säga att det här med tomtens vara eller icke vara är en svårdefini­erad fråga” PATRIK STRIDH ”Vi hävdar att det är världens största tomtemuseu­m. STEN TORSTENSSO­N

Bland annat kan de berätta att det redan på 1600-talet fanns rika tyska och ryska köpmän som iklädde sig toppluvor och lösskägg och begav sig ut och delade ut gåvor till fattiga barn.

– Berättelse­rna om de små varelserna, som på den tiden var klädda i vadmalsklä­der, spreds runt om i Europa. Men det var först när Jenny Nyström började färglägga sina tecknade figurer som tomten fick sitt stora genombrott i Sverige.

Under årens lopp har trenderna varierat. Men barnens tro och kärlek till tomten har bestått. Varken Sten eller Patrik har egna barn men engageras då och då för att tomta för vänners och bekantas barn.

– Alla har en relation till tomten. Man blir fridsam i sinnet när man pratar om tomten. Det finns inget ont förknippat med tomten. Alla barn är lika entusiasti­ska inför hans besök, konstatera­r Sten Torstensso­n som precis som Patrik Stridh med sedvanlig förtjusnin­g ser fram mot den annalkande julaftonen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden