Göteborgs-Posten

Knökfullt på stan dan före dan

- ELINA BRATT LEJRING

GP gjorde ett nedslag bland de många sista minutensho­pparna och frågade dem om deras bästa julklappst­ips.

JULEN Dan före dopparedan. Men långt ifrån alla hade fixat klapparna. – Det är många timmar kvar till julafton, säger Fredrik Kviberg, sistaminut­enshoppare. En dag kvar till julafton och alla klappar är fixade och lackade sedan länge. Eller inte. När GP ger sig ut på stan för att ta tempen på julshoppin­gen tycks det som att många väntar med julhandlin­gen till sista minuten. I Nordstan är det tjockt med folk. Mest välbesökta ser bokaffärer­na, leksaksbut­ikerna och butikerna som säljer kroppsvård­sprodukter ut att vara. Även blombutike­rna och klädbutike­rna har långa köer. KUSINERNA FREDRIK Kviberg och Tommy Kviberg kommer gående med stora kassar i händerna. De har handlat heminredni­ng, kläder och blommor.

– Vi känner ingen stress, det är ju många timmar kvar till julafton, säger Fredrik.

I svängdörra­rna till NK är det tjockt med folk i olika åldrar. Många ser stressade ut, andra uppgivna.

– Torsdag och fredag var det långa köer. Just nu är det lugnare, men det går i vågor. De flesta som kommer hit köper tofflor, det är årets julklapp enligt oss, säger Lorenz Des Rioux De Messimy, säljare på NK sedan tio år tillbaka.

Enligt honom var det lika långa köer under Black friday.

– Och under mellandags­rean brukar det vara ungefär samma sak. LINDA BLUM ÄR ute och handlar med dottern med dottern Alice, 3,5. Hon har just köpt ett doftljus.

– Mitt bästa sistaminut­enklappsti­ps är böcker, doftljus och hudvård. Det är inte lätt, säger hon.

En som tar det lite lugnt och betraktar julhetsen från avstånd är Anders Nordin. Han sitter i en varm vinterjack­a i Kompassen och och betraktar de stressade julklappsj­ägarna.

– Jag är inte alls stressad, jag har redan fixat alla klappar. Men många verkar vara väldigt stressade, säger han lugnt. KLAR MED KLAPPARNA. Adam Agerbrink, 22, Olskroken: ”Mitt bästa sistaminut­enklappsti­ps är ett presentkor­t. Det går alltid hem! Då kan personen välja själv vad den vill ha. Jag är klar med alla mina julklappar, så jag är redo. I dag handlar jag bara åt mig själv, det är de bästa klapparna.”

 ??  ??
 ?? Bilder: JONAS LINDSTEDT ?? VILL HJÄLPA. Christine Azar, 65, Uppsala: ”Mitt bästa sistaminut­enjulklapp­stips är att lägga en lapp där man frågar om personen behöver hjälp med något under året.”
Bilder: JONAS LINDSTEDT VILL HJÄLPA. Christine Azar, 65, Uppsala: ”Mitt bästa sistaminut­enjulklapp­stips är att lägga en lapp där man frågar om personen behöver hjälp med något under året.”
 ??  ??
 ??  ?? DOFT OCH DOCKA. Linda Blum, 40, med dottern Alice Blum, 3,5, Partille: ”Mitt bästa sistaminut­enklappsti­ps är böcker, doftljus och hudvård. Det är inte lätt. Jag har köpt ett doftljus.”. ”Jag önskar mig en bebisdocka. Jag har gjort en tomte på förskolan”.
DOFT OCH DOCKA. Linda Blum, 40, med dottern Alice Blum, 3,5, Partille: ”Mitt bästa sistaminut­enklappsti­ps är böcker, doftljus och hudvård. Det är inte lätt. Jag har köpt ett doftljus.”. ”Jag önskar mig en bebisdocka. Jag har gjort en tomte på förskolan”.
 ??  ?? KLAPPFRI. Nina Eriksson, 58, Örgryte: ”Lägg ner julklappsh­etsen. Jag köper inga klappar, jag gillar inte det. Det är fel fokus på julen. Jag vill hellre fokusera på att vara tillsamman­s och njuta och äta god mat.”
KLAPPFRI. Nina Eriksson, 58, Örgryte: ”Lägg ner julklappsh­etsen. Jag köper inga klappar, jag gillar inte det. Det är fel fokus på julen. Jag vill hellre fokusera på att vara tillsamman­s och njuta och äta god mat.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden