Göteborgs-Posten

Läsning är viktig för att minska de sociala klyftorna

Jämlikt Göteborg. Jämlikhets­rapporten visar att variatione­rna i göteborgar­nas läsvanor i stort sett följer de socioekono­miska skillnader­na. För att minska klyftorna är satsningar på barns läsning en viktig pusselbit.

-

Att satsa på läsning för små barn är avgörande för att utjämna skillnader i samhället. Därför gör vi flera satsningar som syftar till att stimulera alla barns läsande. Passa på nu i juletid att läsa tillsamman­s och låta lässtunden bli en högtidsstj­ärna, skriver Ann-Sofie Hermansson (S).

Årets julklapp borde vara lässtunden. Det är en av de viktigaste gåvorna vi kan ge våra barn. Det är en julklapp som håller för livet. Forskninge­n är entydig på området – ett tidigt engagemang från föräldrarn­a med språk- och läsaktivit­eter i hemmet utvecklar barnens språk, skapar läslust och stärker deras läs- och uttrycksfö­rmåga.

Allra bäst effekt ger föräldrars läsning för små barn före skolstart. Förutom bättre läsförmåga visar forskninge­n även på en rad andra positiva effekter som ökat samhälleli­gt deltagande och större förståelse för andra kulturer. Att främja läsandet är en avgörande framtidsin­vestering som ger en mer jämlik och bättre fungerande stad.

Den senaste jämlikhets­rapporten för Göteborg visar att variatione­rna i göteborgar­nas läsvanor i stort sett följer de socioekono­miska skillnader­na. Och barns läsförmåga varierar stort. Det är tydligt att vi behöver göra mycket mer för att stärka läsutveckl­ingen och öka likvärdigh­eten. Att inte kunna läsa ordentligt påverkar barns förmåga att klara prov och målen i skolan. Allt hänger ihop.

Det överordnad­e målet med vår politik är att skapa en jämlik stad. Alla göteborgar­e vinner på minskade klyftor och minskad segregatio­n. Därför gör vi den långsiktig­a satsningen Jämlikt Göteborg: ett omfattande reformprog­ram som bland annat innehåller den särskilda mobiliseri­ngen Staden där vi läser för våra barn. I den mobiliseri­ngen ingår till exempel:

Läsambassa­dörer och bokgåvor

Läsambassa­dörer som pratar arabiska, persiska och somaliska och som besöker stadens asylboende­n, bibliotek, familjecen­traler, öppna förskolor och förskolor.

Projektet Bokstart som är en satsning på riktigt små barns språkutvec­kling där barnbiblio­tekarier kommer hem till barnfamilj­er, delar ut bokgåvor och informatio­n om språkutvec­kling på flera språk. Bokstart genomförs i Östra Bergsjön, Gårdsten och Lövgärdet. Bokgåvor som ges till alla sexåringar i Göteborg. Ett informatio­nsmaterial som delas ut på stadens förskolor, familjecen­traler, barnmorske­mottagning­ar, barnavårds­centraler, öppna förskolor och utflyktspl­atser.

Läs –förskola: metoder för att främja barns tidiga språkutvec­kling som Stadsbibli­oteket Göteborg utvecklar tillsamman­s med förskolor.

En viktig indikator för läsförmåga­n är också hur familjens egna läsvanor ser ut, hur många böcker som finns i hemmet och i vardagsliv­et. Regeringen­s satsning på Läslovet för att lyfta läsningen i hemmet är därför ett utmärkt initiativ. Stadens bibliotek är också viktiga jämlikhets­institutio­ner och det är glädjande att antal barn och unga som besöker biblioteke­t nu ökar. Dessutom minskar antalet barn och unga som aldrig någonsin satt sin fot på ett bibliotek.

Omtanke och gemenskap

I juletid kan lässtunden vara ett bra sätt att hålla samman generation­erna – att visa omtanke och finna gemenskap i högläsning­en. I tider som denna, med en turbulent omvärld, är det viktigt att ta vara på livet i vardagen.

Så i jul – läs tillsamman­s. Litteratur­ens kraft är stark. Den tidigare Nobelprist­agaren i litteratur Mario Vargas Llosa mindes sin barndoms läsuppleve­lser så här: ”Läsningen förvandlad­e drömmen till liv och livet till dröm, och den gjorde litteratur­ens universum åtkomligt för den lilla människa som var jag”.

Så oavsett om eller hur du firar jul – låt lässtunden vara en högtidsstj­ärna.

Barns läsförmåga varierar stort. Det är tydligt att vi behöver göra mycket mer för att stärka läsutveckl­ingen och öka likvärdigh­eten.

 ?? Bild: MOA-LISA FRANSSON0 ?? JULMYS. I juletid kan lässtunden vara ett bra sätt att hålla samman generation­erna – att visa omtanke och finna gemenskap i högläsning­en. I tider som denna, med en turbulent omvärld, är det viktigt att ta vara på livet i vardagen. Så i jul – läs...
Bild: MOA-LISA FRANSSON0 JULMYS. I juletid kan lässtunden vara ett bra sätt att hålla samman generation­erna – att visa omtanke och finna gemenskap i högläsning­en. I tider som denna, med en turbulent omvärld, är det viktigt att ta vara på livet i vardagen. Så i jul – läs...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden