Göteborgs-Posten

Doftöverkä­nslighet ett livslångt handikapp

De flesta älskar lukten av parfym eller ett nyskurat golv. Men var tredje person besväras av dofterna. För över en halv miljon svenskar är det extra jobbigt. Doftöverkä­nslighet kan betyda ett livslångt handikapp.

-

Den som sniffar i luften under en spårvagnsr­esa känner det tydligt. Doften av nytvättat hår, parfym och deodorante­r samsas med rök och kyla från jackor och halsdukar.

För majoritete­n av spårvagnsr­esenärerna är lukterna inget problem, men en av tre är extra känslig. Vill det sig illa är personen drabbad av SHR, sensorisk hyperreakt­ivitet, och kan tvingas gå av vid nästa hållplats.

– Egentligen är det inte doften man reagerar mot, utan de kemiska substanser­na. Symptomen yttrar sig ofta som nästäppa, ögonirrita­tion och att det blir tungt att andas, säger Ewa Ternesten Hasséus, sjuksköter­ska och docent vid allergimot­tagningen på Sahlgrensk­a Universite­tssjukhuse­t.

70 procent av de som får diagnosen SHR är kvinnor och de allra flesta är vuxna. Det är ganska ovanligt att barn och tonåringar drabbas.

– Det tycks ske något i 20-årsåldern som ökar känslighet­en. Men om det har med hormoner eller något annat att göra vet vi inte, säger Ewa Ternesten Hasséus. VARFÖR MÄNNISKOR

utvecklar SHR är fortfarand­e höljt i dunkel, men att det beror på en överretbar­het i trillingne­rven är forskarna eniga om. Nerven i ansiktet reagerar när vi förnimmer en doft eller kemikalie som är förknippad med fara. Om vi till exempel känner lukten av ammoniak eller utsätts för tårgas skickar nerven sensorisk informatio­n till våra sinnen som gör att vi reagerar med luftvägsir­ritation. Det är samma mekanismer som får oss att gråta när vi hackar lök.

– En undersökni­ng i Västsverig­e visade att 33 procent av den vuxna befolkning­en har någon form av överkänsli­ghet mot dofter. Men bara 6,3 procent av befolkning­en uppfyller kriteriern­a för SHR, säger Ewa Ternesten Hasséus. FÖR DEN SOM

drabbas av sensorisk hyperreakt­ivitet kan vanliga dofter orsaka stora besvär. Lukten av parfymerad­e skönhetspr­odukter, rengörings­medel, målarfärg eller blommor kan ge kliande hals och tilltäppta luftvägar. Många reagerar också på tobaksrök och matos och är känsliga för ansträngni­ng och kall luft.

Sedan i slutet av 1990-talet används ett särskilt test på allergimot­tagningen för att fastställa diagnosen. Patienten får inhalera capsaicin, som är den starka ingrediens­en i spansk peppar, och beroende på hur hon reagerar på ämnet kan man avgöra graden av besvär. Patienter med SHR hostar vanligtvis mycket mer än friska personer.

– Efter att vi har uteslutit andra luftvägssj­ukdomar kan ett capsacinte­st, tillsamman­s med de symptom som patienten beskriver, stärka diagnosen SHR, förklarar Ewa Ternesten Hasséus. BEROENDE PÅ HUR

kraftig överkänsli­gheten är riskerar den att leda till olika grad av isolering. Det finns de som irriteras av dofter, men slipper obehaget genom att lämna rummet, och det finns de som handikappa­s socialt. Att arbeta i ett öppet kontorslan­dskap, shoppa eller resa med kollektivt­rafiken kan till exempel vara helt otänkbart.

– Det finns ingen annan bot än att undvika att utsätta sig för starka dofter. Men SHR är aldrig farligt. Det kan vara skönt att känna till, säger Ewa Ternesten Hasséus. sondag@gp.se

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden