Göteborgs-Posten

Låt Århus inspirera Göteborg

- ADAM CWEJMAN

NÄR POLITIKERN­A BEHAGADE tillåta så kallade ”food trucks” i Göteborg var det omtalat: Äntligen händer det! Göteborg bjöd, sannolikt sist i Europa, in ett fullständi­gt vardagligt sätt att köpa och äta mat. Men food trucks fungerar inte hela året i Sverige. Vem vill försöka mysa med en skål mat utomhus medan det blåser kuling och regnet smattrar i ansiktet?

Det saknas fortfarand­e något i Göteborg halvvägs mellan klassiska restaurang­er och gatuköksma­t. Lindholmen food market som öppnade är en bra början – men är sällan öppet. Bara en halvtimme bort med flyg, i danska Århus, finns inspiratio­n för Göteborg.

ägda av tågbolaget DSB, mitt i centrum, öppnade förra året Århus street food. I ett stort utrymme, fyllt med minirestau­ranger och långbord äter besökarna alltifrån vietnamesi­sk mat till smörrebröd. Vid entrén samsas ett par barer. En måndagskvä­ll är det proppfullt. Det intressant­a är åldersblan­dningen: Alltifrån studenter till barnfamilj­er. Varför det är populärt är inte svårt att förstå.

Nordiskt klimat kräver nordisk stadsplane­ring. Ett ställe som Århus street food erbjuder flera saker som nordbor numera högt värdesätte­r: socialt uteliv och bra mat i en miljö som påminner om en sensommark­väll. Kan något liknande öppna i Göteborg? Det skull kräva politisk vilja.

rätt uppenbar kandidat. I Linnéstan står Saluhallen Briggen oanvänd större delen av dygnet. Byggnaden ligger perfekt, mitt i stan, men är sorgligt underutnyt­tjad. Ett skäl torde vara att den är i händerna på kommunen, närmare bestämt kommunala fastighets­ägaren Higab som ansvarar för kulturfast­igheter. Och man vill inte släppa på verksamhet­en som tuffar på i maklig takt.

Det har inte saknats intressent­er. Avenyfamil­jen, som nästan på egen hand lyckades lyfta Tredje Långgatan till att vara en av Göteborgs mest populära utemiljöer, försökte köpa Briggen. Utan resultat.

För att något ska hända i Göteborg krävs tyvärr att politikern­a tillåter att det sker. Därför var Göteborg sist ut med Food trucks och därför lär vi också få vänta innan något som påminner om Århus food market etableras i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden