Göteborgs-Posten

Bara en kassako

- Nobby Tåfjutt

Enligt Allmännytt­an själva vill de höja hyrorna med 2,9 procent på grund av:

1. Ökade driftskost­nader för fastighets­förvaltnin­g.

2. Kunna genomföra renovering­ar på ett sätt så att alla hyresgäste­r har råd att bo kvar, och att öka arbetet med trygghetss­kapande åtgärder i särskilt utsatta bostadsomr­åden.

3. Att bygga nya hyresrätte­r och bostadsrät­ter för att komma tillrätta med den akuta bostadsbri­sten.

Hur ökade kostnader uppstår i tider av minusränta, låga energikost­nader och obefintlig inflation kan man fundera över. Kommande renovering­ar och underhåll av allmännytt­an skall naturligtv­is täckas av vanliga hyran så detta argument förvånar.

Det förvånar också att det är vi som bor i allmännytt­an som skall betala för trygghetss­kapande åtgärder i utsatta områden. Den kostnaden tror man skall fördelas på alla invånare via skattsedel­n. Att sedan befintliga hyresgäste­r skall bekosta nybyggen? Man häpnar!

De senaste tio åren har Allmännytt­an – via förhandlin­gar med den tandlösa Hyresgästf­öreningen – höjt hyrorna med 25 procent. Under denna period har kapital- och energikost­nader sänkts kraftigt och många bostadsrät­tsförening­ar har därför kunna sänka månadsavgi­ften.

Någon som på allvar tror att Allmännytt­an i dag har någon annan målsättnin­g än att vara kassako till övriga kommunala utsvävning­ar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden