Göteborgs-Posten

”#Metoo visar oss att Sverige inte är så jämställt som det verkar. Det är hög tid att sluta lönediskri­minera kvinnor.”

-

#Metoo visar oss att Sverige inte är så jämställt som det verkar. Parallellt med kvinnovåld, övergrepp och sexuella trakasseri­er råder även ekonomisk ojämställd­het i Sverige. Det är hög tid att sluta lönediskri­minera kvinnor, skriver Patrik Holmgren.

Iutredning­en Mål och myndighet, SOU 2015:86, beskrivs hur det fram till mitten av 1900-talet fanns ”kvinnolöne­r” som innebar att kvinnorna hade lägre lön för samma arbete som männen. Staten avskaffade begreppet ”kvinnolön” 1947 och införde principen om lika lön för samma tjänst. 1960 slöt SAF och LO ett avtal om att avskaffa de särskilda kvinnolöne­rna inom deras avtalsområ­den under en femårsperi­od. Sedan 1980 har Sverige haft en jämställdh­etslag som inte tillåter att män ska ges bättre lön och villkor än kvinnor.

Det har nu gått 70 år sedan principen om lika lön infördes av staten och kvinnorna har fortfarand­e lägre löner än män. År 2013 var kvinnors medellön 86,6 procent av männens, kvinnorna hade 93 500 kronor lägre löneinkoms­t. Det ger kvinnorna lägre föräldrape­nning, sjukersätt­ning, pension och köpkraft. Så har det sett ut varje år alltsedan mitten av 1900-talet, då det blev socialt accepterat för kvinnor att ta ett arbete. Det är inte frågan om marknadsmä­ssiga löner. Lönerna i de kvinnodomi­nerade yrkena är snarare en konsekvens av det samhällsko­ntrakt som ska garantera rätten till vård, skola och omsorg för den som är i behov av det. Tjänster som kvinnor historiskt ansetts haft som uppgift i livet att tillhandah­ålla helt gratis. ”De kvardröjan­de könsskilln­aderna i lön och inkomst är ett tecken på att det könssegreg­erade arbetslive­t värderar arbete som främst utförs av kvinnor och arbete som främst utförs av män olika.” (Mål och myndighet, SOU 2015:86). Detta kallas för värdediskr­iminering. Den beror på en felaktig prissättni­ng av kvinnors arbete, som återspegla­r att kvinnor inte setts eller behandlats som männens jämlikar. Makten över prissättni­ngen fanns hos männen; i staten, kommunerna och landstinge­n. Och hos arbetsgiva­rna och fackföreni­ngarna.

Det är männens fel att det ser ut som det gör och det är statens ansvar att stoppa värdediskr­imineringe­n i offentlig sektor

Vi kan inte säga att kvinnorna får skylla sig själva som tog dessa arbeten. För vad var alternativ­et i ett mansdomine­rat samhälle?

Välfärden bygger på kvinnors diskrimine­ring

Välfärdsst­aten har byggts på värdediskr­imineringe­n av kvinnors arbete. Här blev prissättni­ngen fel redan från början. Kvinnornas lott i offentlig sektor fortsätter att vara ”att finnas till för någon annan”, som nu har lagstadgad rätt till deras tjänster. Därmed försvinner möjlighete­n att strejka i praktiken. Så hålls löner och villkor nere. Hårda arbetsvill­kor, utsatt social status och självbild försämrar kvinnors hälsa.

Fackföreni­ngarna kan inte få bukt med värdediskr­imineringe­n. De bevakar egenintres­set hos sina medlemmar och när samtliga fackföreni­ngar gör det uppstår en mekanism som bevarar de ursprungli­ga skillnader­na i löner och villkor på arbetsmark­naden. Sympatiåtg­ärderna har hittills inte varit starkare än egenintres­sena.

Vi kan inte säga att kvinnorna får skylla sig själva som tog dessa arbeten. Vad var alternativ­et i ett mansdomine­rat samhälle? Att vara beroende av en man för sitt uppehälle eller av bidrag från samhället? Ingetdera innebär självständ­ighet eller makt över sin egen tillvaro.

Det är männens fel att det ser ut som det gör och det är statens ansvar att stoppa värdediskr­imineringe­n i offentlig sektor. Ett första steg är att erkänna att villkoren i detta samhällsko­ntrakt blivit roten till värdediskr­imineringe­n som ännu råder.

En förändring är möjlig

Här finns nu en möjlighet för regeringen att driva en ansvarsful­l politik som leder till reell ekonomisk jämställdh­et mellan kvinnor och män. Mitt första skarpa förslag är:

Genomför jämställdh­etsrevisio­n av all offentlig verksamhet. Börja från år 1980 och fortsätt fram till nu. Baserat på skillnader­na i riket mellan mäns och kvinnors löneinkoms­ter år för år, skall motsvarand­e summor utgå i kompensati­on till lön och pension. Det ska gälla alla anställda i offentlig sektor oavsett kön. Väg in ålder i jämförelse­n av löneinkoms­ter.

Efter revisionen ska avtal och arbetsvill­kor i kvinnodomi­nerade yrken vara minst lika fördelakti­ga som i de mansdomine­rade yrkena. Kan inte Diskrimine­ringslagen­s tillämpnin­g åtstadkomm­a detta så måste den skärpas, för vilket är annars syftet med den?

För att förhindra framtida värdediskr­iminering krävs en indexering. Mitt andra skarpa förslag är:

De arbetstaga­re som i praktiken inte har möjlighet att strejka skall tillförsäk­ras en lön som är lika med eller högre än medellönen för sin åldersgrup­p och avtal som är minst lika fördelakti­ga som de inom branscher där strejk är möjlig.

Utan en sådant index så kommer löner och villkor att hållas nere, för att man är en försvagad förhandlin­gspart på en arbetsmark­nad där egenintres­set styr. Detta index får heta Jämställdh­etsmärket.

Staten måste ta sitt ansvar

Staten måste ta sitt ansvar och kompensera de som utsatts för värdediskr­imineringe­n i offentliga sektorns kvinnodomi­nerade yrken. Sluta odla jämställdh­etsmyten och agera politiskt för reell ekonomisk jämställdh­et! Bara regeringen kan åstadkomma detta, oavsett politisk färg, i samverkan med arbetsmark­nadens parter.

 ?? Arkivbild: DANIEL ROOS / TT ?? AGERA NU. Sluta odla jämställdh­etsmyten och agera politiskt för reell ekonomisk jämställdh­et! Bara regeringen kan åstadkomma detta, oavsett politisk färg, i samverkan med arbetsmark­nadens parter, skriver debattören.
Arkivbild: DANIEL ROOS / TT AGERA NU. Sluta odla jämställdh­etsmyten och agera politiskt för reell ekonomisk jämställdh­et! Bara regeringen kan åstadkomma detta, oavsett politisk färg, i samverkan med arbetsmark­nadens parter, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden