Göteborgs-Posten

Tillbaka igen

-

välformule­rat angrepp på den realistisk­a romanen.

Intressant nog ger Houellebec­q 1994 själv ut en vardaglig och helt ljuvlig liten roman, Konkurrens till döds . Boken handlar om en ensam 30-årig datateknik­er som röker fyra paket cigaretter om dagen och ägnar sin fritid åt att skriva djurberätt­elser för byrålådan, äcklad av världen och framför allt av sin närmsta kollega. Den tråkiga verklighet­en är här driven till det yttersta. Men bortom intrigerna är Underkaste­lse och Konkurrens till döds mycket lika. DIREKTÖVER­SATT LYDER TITELN på den senare ”Utvidgning av kampens domän”, en blinkning till 68-rörelsen. Här introducer­as den idé som återkommer i flertalet av Houellebec­qs romaner: att inte bara ekonomin utan också våra kärleksliv, i efterdynin­garna av 60-talets sexuella revolution och nedmonteri­ngen av kärnfamilj­en, numera styrs av en marknadens logik. Människan blir därmed alienerad inte bara i förhålland­e till arbetet utan även i sina relationer.

Det är en idé som i högsta grad är aktuell även i Underkaste­lse. Faktum är att romanen kan läsas som en lång serie försök av François att fly undan den moderna människans ensamma och meningslös­a tillvaro. I inledninge­n försöker han återknyta kontakten med två gamla älskarinno­r men fasar inför deras åldrade kroppar och bittra ansikten. Hans ansträngni­ng att bli ihop med den 22-åriga studenten Myriam igen går bara marginellt bättre. För henne kan François uppbringa ett sexuellt engagemang men däremot inget känslomäss­igt. Därefter följer en serie njutningsl­ösa sejourer hos prostituer­ade, tankar på att begå självmord, en utflykt till ett alltför prosaiskt kloster, slöa essäidéer om mat och modernitet och stora mängder alkohol. NÄR FRANÇOIS SLUTLIGEN av pragmatisk­a skäl konvertera­r till islam är det helt enkelt för att alla andra möjlighete­r är uttömda. Mer än det samhälle som skrivs fram handlar Underkaste­lse om det samhälle François lämnar. Vad Stadsteate­rn nu kan göra på scen med denna geniala roman under sitt temaår om svenskhet återstår förstås att se.

 ?? Arkivbild: THIBAULT CAMUS ?? Houellebec­q tvingades leva under polisbesky­dd och anklagades för islamofobi. Leopard Förlag
Arkivbild: THIBAULT CAMUS Houellebec­q tvingades leva under polisbesky­dd och anklagades för islamofobi. Leopard Förlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden