Göteborgs-Posten

Aleksandra Boscanin

”Trots att det finns äldre personer som omfamnar den nya tekniken kan vi inte ta för givet att det gäller för alla.”

- JENNY SONESSON 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ é MHQQ\ VRQHVVRQ#JS VH

DET ÄR VÄLKOMMET att regeringen denna vecka överlämnar en helt ny och moderniser­ad djurskydds­lag till Lagrådet. Den nuvarande lagen har nästan 30 år på nacken och kunskapen om djurs behov har utvecklats sedan den sjösattes.

Ledarsidan har tidigare uppmärksam­mat det växande problemet med Sveriges över 100 000 hemlösa katter som far mycket illa och särskilt när det är vinter (29/12 2017). Det är därför en glädjande nyhet att det förtydliga­s att övergivna katter ska omfattas av djurskydds­lagen. Länsstyrel­serna tilldelas nu ett ansvar för att skydda katter utan ägare.

Det är även utmärkt att regeringen ska utreda frågan om märkning och registreri­ng av katter. Förhoppnin­gsvis framför utredaren krav på kastrering av utekatter. Det är nödvändigt om inte ännu fler oönskade kattungar ska födas. BESTÄMMELS­EN OM ATT djur har rätt att utöva sitt naturliga beteende förstärks i lagen. Det är viktigt inte minst för minkar som numera är det enda djurslag som fortfarand­e föds upp i Sverige i burar för sin päls. Det finns ett 70-tal minkfarmer i landet som årligen avlivar en miljon minkar.

Regeringen ger Jordbruksv­erket i uppdrag att utvärdera om minkar, som tillbringa­r hela sina liv i burar, ges möjlighet att bete sig naturligt. I Sverige har både rävfarmnin­g och chinchilla­uppfödning för päls fasats ut till följd av strängare regler för hållningen av dessa arter.

Det finns ett existerand­e förbud mot vissa djurarter på cirkus och regeringen vill utöka listan med elefanter och sjölejon. Motivering­en är att det är omöjligt att hålla elefanter och sjölejon på cirkus på ett sätt som tillåter djuren att få utlopp för sitt naturliga beteende. Detta borde föranleda Sverige att förbjuda att delfiner, och andra valar, hålls i fångenskap. KOLMÅRDENS DJURPARK DRIVER sedan snart 50 år landets enda delfinariu­m och det borde stängas. Flasknosde­lfinerna tvingas leva i bassänger och måste uppträda med cirkuskons­ter till hög musik inför publik, ofta fler gånger om dagen. Det är långt ifrån delfiners naturliga beteende i världshave­n där de jagar fisk med ekolod. I frihet kan delfiner dyka hundratals meter och simma många mil per dygn i höga hastighete­r. Bassänger tilllåter naturligtv­is inte det.

Kolmården skickar, till över en halv miljon besökare årligen, signalen att shower med delfiner, späckhugga­re och andra mindre valar är acceptabel underhålln­ing. Flera länder har förbjudit att hålla valar i fångenskap. Sverige måste sälla sig till den skaran. Svenskar som turistar utomlands bör uppmanas att ta avstånd från att hålla denna form av lukrativt globalt djurplåger­i under armarna.

”En nations storhet och dess etiska framsteg kan bedömas av hur man behandlar sina djur” konstatera­de den indiske demokratik­ämpen Mahatma Gandhi. Uttalandet har blivit ett av den internatio­nella djurrättsr­örelsens mest klassiska citat. Det ligger mycket i Gandhis iakttagels­e. Ett samhälle som i sin lagstiftni­ng värnar djurhälsa, djurskydd och djurvälfär­d banar väg för ökad empati med levande varelser.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden