Göteborgs-Posten

FÖRBJUD VALAR I FÅNGENSKAP

Många äldre saknar teknik som möjliggör internetan­vändning och hamnar därför utanför i den digitala utveckling­en.

- ALEKSANDRA BOSCANIN 031-62 40 00 aleksandra.boscanin@gp.se

Digitalise­ringen av den offentliga sektorn har sina fördelar. Människor behöver inte anpassa sig efter servicekon­torens öppettider, utan kan hantera sina myndighets­ärenden på nätet när och var det passar dem. Vill man förnya ett läkemedels­recept kan man göra det i mobilen på några minuter, i stället för att behöva åka in till vårdcentra­len.

Det är nog få som förnekar att utveckling­ens fördelar är många. Det innebär emellertid inte att den bör eftersträv­as till vilket pris som helst. Digitalise­ringen i allmänhet, och av den offentliga sektorn i synnerhet, får inte ske på bekostnad av sådant som säkerhet, integritet och tillgängli­ghet. ÄVEN OM UTVECKLING­EN på ett sätt gör att våra myndighete­r blir mer tillgängli­ga för vissa grupper, har den också medfört att andra gruppers möjlighete­r att få samhällsin­formation eller komma i kontakt med myndighete­r har försämrats.

Ett exempel från Göteborg är nedläggnin­gen av den uppskattad­e tidningen Seniorliv, som med stöd av stadsdelsn­ämnden hade delats ut till seniorer i Örgryte-Härlanda under 14 års tid med syftet att informera om vad som händer i närområdet. Den tryckta tidningen avvecklas till följd av organisati­onsförändr­ingar inom staden: Förskola och skola flyttar från stadsdelar­na och i och med det försvinner en del stödfunkti­oner från stadsdelsn­ämnderna varför man har sett över sina resurser. BESLUTET MOTIVERADE­S MED att informatio­nen som tidigare fanns i tidningen framöver kommer att finnas tillgängli­gt digitalt. Karin Kärrby, stadsdelen­s kommunikat­ionschef förklarade då att: ”Grundtanke­n är att all informatio­n ska finnas digitalt, även bland äldre vinner digitala medier mark” (GP 13/12).

Men trots att det finns äldre personer som omfamnar den nya tekniken kan vi inte ta för givet att det gäller för alla. Det finns också en betydlig andel som inte har tillgång till tekniken. Forsknings­projektet ”Ung teknik, äldres vardag” har studerat äldre personers användning av digital teknik. Enligt resultatet från deras rikstäckan­de enkät saknar var femte person över 65 någon apparat som möjliggör internetan­vändning. Omräknat till reella tal rör det sig om ungefär 400 000 personer. DEN HÄR GRUPPEN isoleras från resten av samhället när den inte längre kan få tillgång till relevant samhällsin­formation. Det handlar inte heller bara om att många seniorer saknar teknik; även om de skulle förse sig med sådan måste de också lära sig att hantera den.

Att använda datorer (eller liknande verktyg) och internet är lätt för oss som är uppvuxna med det, men det kan vara betydligt svårare för den som är äldre. Det är inte rimligt att den som är 85 år gammal ska vara tvungen att lära sig använda en surfplatta för att kunna ta del av viktiga samhällsfu­nktioner.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? SMARTPHONE. Var femte person över 65 år saknar verktyg som möjliggör internetan­vändning.
Bild: CHRISTINE OLSSON SMARTPHONE. Var femte person över 65 år saknar verktyg som möjliggör internetan­vändning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden