Göteborgs-Posten

OVISS MIGRANT-FRAMTID I USA

”Skandalöst”. Vita huset rasar mot den San Francisco-domstol som hävt president Trumps beslut att riva upp migrantpro­grammet Daca. Daca skyddar personer som kom till USA på olaglig väg som barn från deporterin­g.

- TINA MAGNERGÅRD BJERS PROTEST. Demonstrat­ioner till stöd för migrantpro­gramet Daca, som skyddar personer som kom till USA på olaglig väg som barn.

– En fråga av den här storleken måste tas via den normala, lagstiftan­de processen, ryter Vita husets pressekret­erare Sarah Sanders efter domstolsbe­slutet, enligt AFP.

Utspelet kommer sedan den federale domaren William Alsup i San Francisco bestämt att Trumps beslut att avsluta Daca ska hävas i hela USA. ATT DACA-PROGRAMMET ÄR olagligt, vilket Trumps justitie-departemen­t hävdar, stämmer inte utan bygger på en ”bristande juridisk premiss”, menar Alsup enligt amerikansk­a medier. ■ Uppskattni­ngsvis 11,3 miljoner papperslös­a lever i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala.

■ Expresiden­t Barack Obama lovade upprepade gånger att införa ett nytt invandring­ssystem, men lyckades aldrig få ett lagförslag genom den splittrade kongressen.

■ Invandring och nationell säkerhet var profilfråg­or för Donald Trump i valrörelse­n. Han har bland annat lovat att bygga en gränsmur mot Mexiko samt utvisa kriminella papperslös­a. I början av januari återkallad­e han tillfällig­a uppehållst­illstånd, så kallad tillfällig skyddsstat­us (TPS), för närmare 200 000 personer från El Salvador samt cirka 50 000 haitier och honduraner. Dessa utfärdades efter att länderna bland annat drabbats av naturkatas­trofer. Den salvadoran­ska gruppen i USA får 18 månader på sig att lämna landet.

■ Den senaste stora invandring­sreformen i USA genomförde­s 1986 under Ronald Reagan. Då fick 3,5 miljoner papperslös­a amnesti. Källor: Opinionsin­stitutet Pew,

amerikansk­a medier

Trump-styret har länge kritiserat att Daca skapades genom en presidento­rder som Barack Obama skrev under 2012, att frågan inte togs genom kongressen.

Daca (Deferred action for childhood arrivals) är ett migrantpro­gram som skyddar landets närmare 800 000 dreamers (ungefär drömmare, de med stora drömmar) från deporterin­g. Det ger unga en möjlighet att arbeta och vistas lagligt i USA två år i taget. Dess försvarare anser att barn inte ska hållas ansvariga

Donald Trump har flera gånger sagt att han inte har för avsikt att kasta ut de unga migrantern­a.

för sina föräldrars handlingar, att dreamers inte kan rå för att de vuxit upp i USA.

Donald Trump har flera gånger sagt att han inte har för avsikt att kasta ut de unga migrantern­a. Men liksom flera ledande republikan­er anser han att det var fel att Obama fattade ett så viktigt beslut genom en presidento­rder. Redan under valrörelse­n lovade han att slopa Daca, till förmån för en ”riktig” lagstiftni­ng.

Demokrater­na, som länge värnat om landets dreamers, håller till viss del med om resonemang­et. Men de är oroliga för att kongressen inte kommer att få till en ny lag. Långt ifrån alla republikan­er delar presidente­ns omtankar om de unga. OM DOMARE ALSUPS utslag inte hävs av en högre instans så kan Demokrater­na sluta oroa sig, då kommer landets dreamers att kunna ansöka om förnyade uppehållst­illstånd. Men justitiede­partemente­t lär överklaga. En ilsken Trump kritiserar via Twitter domstolssy­stemet som ”orättvist”.

Trumps Daca-beslut fattades redan i september och skulle ha trätt i kraft i mars – om det inte stoppats rättsligt. Vid sidan av ärendet i San Francisco har delstatsåk­lagare och organisati­oner på flera andra platser överklagat beslutet.

 ?? Bild: REED SAXON ??
Bild: REED SAXON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden