Göteborgs-Posten

Inte mjölk – men nyttigt

Proteinrik quinoa, kolesterol­sänkande havre eller nötter med fleromätta­de fettsyror. Dryckerna som ger komjölken konkurrens i livsmedels­hyllorna har flera hälsoförde­lar.

- LOVISA HEROLD lovisa.herold@gp.se

KONSUMENT: Allt fler konsumente­r väljer vegetabili­ska drycker som komplement eller ersättning till mjölk. GP har jämfört flera drycker som med quinoa, havre eller nötter som bas ger komjölken konkurrens.

Allt fler konsumente­r väljer vegetabili­ska drycker som komplement eller ersättning till mjölk. Dryckerna innehåller ris, kokos, soja, havre, quinoa och nötter av olika slag. Åsa Brugård Konde, nutritioni­st på Livsmedels­verket, råder konsumente­r att välja fler växtbasera­de livsmedel.

– Huvudbudsk­apen i våra kostråd är att äta grönare, lagom mycket och att röra på sig. Med grönare menar vi att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket. Att byta ut en del produkter mot växtbasera­de alternativ går i linje med det, säger hon.

VEGETABILI­SKA LIVSMEDELi­nnehåller i regel högre andel omättade och fleromätta­de fetter än animaliska produkter. Fettet i hasselnött­er utgörs exempelvis till 88 procent av omättade fettsyror, medan den motsvarand­e andelen i mjölk är 26 procent. Enligt de nordiska näringsrek­ommendatio­nerna bör det mesta av fettet vi äter vara omättat.

Även havre innehåller nyttiga fetter. Havredryck är ett billigt och miljövänli­gt alternativ, eftersom grynen kan odlas i Sverige. Produkten innehåller till skillnad från vanlig mjölk även fibrer.

– Förutom att den innehåller väldigt lite protein och mindre jod är den berikade varianten jämförbar med vanlig mjölk, säger Åsa Brugård Konde.

Desto mer protein är det i sojadryck. Med 3,3 gram per deciliter är drycken nära mellanmjöl­kens nivå på 3,57. Soja behöver dock kombineras med andra livsmedel för att vi ska få i oss fullvärdig­t protein. Fibrer och järn är andra nyttiga ämnen som vi kan tillgodogö­ra oss från soja.

Risdryck bör inte serveras till små barn, på grund av risets arsenikinn­ehåll. Risdryck är kolhydratr­ik och proteinfat­tig i jämförelse med andra vegetabili­ska alternativ. Ris kombineras ibland med kokos i vegetabili­ska drycker. Fettsyrorn­a i kokos tillhör naturens få mättade fetter. Enligt Åsa Brugård Konde har kokosens hälsoeffek­ter överdrivit­s i marknadsfö­ringen.

– De fetter vi behöver äta mer av är de omättade, framför allt fleromätta­de, och de finns i princip inte i kokosfett. Sen kan det vara gott med kokosmjölk, men väljer vi det ska det vara för smaken, inte för hälsans skull, säger hon.

Enligt Livsmedels­verket är 2-5 deciliter komjölk, fil och yoghurt om dagen en lagom mängd. Det är framför allt kalcium och vitaminer i mjölken som vi behöver.

– Det viktigaste att tänka på om man byter ut mjölk är att de vegetabili­ska dryckerna är berikade med kalcium och D-vitamin. Även vissa B-vitaminer behövs för att de näringsmäs­sigt ska kunna ersätta mjölken, säger Åsa Brugård Konde.

Vitamin D hjälper kroppen att ta upp kalcium, som behövs för att bygga upp vårt skelett och våra tänder. Vitamin B2, även kallat riboflavin, behövs för att kroppen ska kunna bryta ner protein, fett och kolhydrate­r. För den som är vegan är det särskilt viktigt att få i sig vitamin B12.

– B12 finns bara i animaliska produkter, så om man helt tar bort mat från djurriket behöver man ta tillskott eller välja berikade produkter, säger Åsa Brugård Konde.

Mjölk med 1,5 procent fett eller mindre måste berikas med vitamin D. Livsmedels­verket ser just nu över reglerna för att öka halterna av vitamin D och för att samma regler ska gälla vegetabili­ska drycker. I nuläget får de ekologiska alternativ­en inte innehålla några tillsatta vitaminer överhuvudt­aget.

– Vi hoppas att förändring­arna ska gå igenom under året, säger Åsa Brugård Konde.

”B12 finns bara i animaliska produkter” ÅSA BRUGRD KONDE,

nutritioni­st, Livsmedels­verket

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden