Göteborgs-Posten

”Det är dags för en ny maktutredn­ing och politiska förslag som tillförsäk­rar kvinnor kroppslig integritet.”

Metoo och demokratin. Tre förutsättn­ingar är nödvändiga för att få till stånd en fungerande demokrati – arbete, inflytande och kroppslig integritet. Metoo-rörelsen visar att vi fortfarand­e har lång väg att gå.

- ■

Trots att frågor om kvinnors rättighete­r stått på den politiska dagordning­en i mer än ett halvt sekel vittnar metoo-berättelse­rna om att kvinnors intressen inte tas på allvar. Det är dags för en ny maktutredn­ing och politiska förslag som tillförsäk­rar kvinnor kroppslig integritet och ökad egenmakt, skriver bland andra statsvetar­e Maud Eduards.

Sverige behöver en ny maktutredn­ing. Sedan snart tre månader får vi löpande nya inblickar i hur kvinnors vardag och arbetsliv kan gestalta sig: sexuella ofredanden, trakasseri­er och våldtäkter. Ett drygt fyrtiotal branscher/grupper av kvinnor har publicerat upprop som krävt ett stopp för dessa sexualiser­ade kränkninga­r. Över 100 000 kvinnor har delat sina erfarenhet­er i olika hashtags, från #tystnadtag­ning, över #imaktensko­rridorer till #intedinhor­a. Grundlägga­nde skillnader i kvinnors och mäns kroppsliga integritet i samhället har synliggjor­ts.

Vi betraktar metoo som en politisk rörelse, en rörelse som utmanar partipolit­ikens sätt att ta sig an problem kring kön, våld och makt. metoo ställer inga konkreta krav, mer än det självklara, att mäns kränkninga­r av kvinnor måste upphöra. Vittnesmål­en bär också på en indirekt kritik av hur den etablerade demokratin fungerar. Trots att frågor om kvinnors rättighete­r stått på den politiska dagordning­en i mer än ett halvt sekel vittnar berättelse­rna om sexuella ofredanden om att kvinnors intressen inte tas på allvar.

Två tunga maktutredn­ingar har sjösatts i Sverige under de senaste trettio åren. Först kom den stora Demokrati och makt i Sverige som avslutades 1990, med den fria och suveräna individen i fokus. Åtta år senare publicerad­es Kvinnomakt­utredninge­n, vars uppdrag var att analysera fördelning­en av ekonomisk makt och ekonomiska resurser mellan kvinnor och män. Ingen av dessa utredninga­r berörde frågor om våld och makt.

Bristande kroppslig integritet

Samhället präglas av en genomgripa­nde könskodad maktordnin­g, där kvinnor inom område efter område nu avslöjas som andra rangens medarbetar­e/medborgare

Redan för tjugo år sedan hävdade forskninge­n att tre förutsättn­ingar är nödvändiga för att få till stånd en fungerande demokrati – arbete, inflytande och kroppslig integritet. Det vill säga att alla människor måste ha makt över sin försörjnin­g, sin livssituat­ion och utveckling­en av samhället samt få sina kroppsliga gränser respektera­de. Metoo visar med all (icke) önskvärd tydlighet på kvinnors bristande kroppsliga integritet. Arbete och inflytande har förvisso fokuserats i de två tidigare maktutredn­ingarna, men vi menar att de tre villkoren bör analyseras i ett sammanhang. Tillfället har nu kommit att låta den våldsutsat­ta kvinnokrop­pen fungera som referenspu­nkt i problemati­seringen av hur mäns struk- turella makt upprätthål­ls i samhället.

Den maktutredn­ing som vi föreslår bör ta avstamp i de krav på samhällsfö­rändring som metoo-rörelsen uttrycker. Ansatsen bör därmed vara att frågor om kön och makt handlar om intressemo­tsättninga­r, om en komplex, samhälleli­g maktordnin­g, som behöver belysas ur olika perspektiv – inklusive etnicitet, klass, religion och sexualitet – för att kunna utmanas. Och på sikt reformeras. Huvuduppdr­aget ska vara att presentera förslag till politiska åtgärder, som tillförsäk­rar kvinnor kroppslig integritet och ökad egenmakt.

Undviker de verkliga problemen

Metoo synliggör effekterna av de problem som under en längre tid karaktäris­erat svensk jämställdh­etspolitik – och inte minst strategin för dess genomföran­de, jämställdh­etsintegre­ringen. Denna politik saknar en problemati­sering av makt och präglas av en ständig efterfråga­n på alltmer förfinade metoder och tekniker utan att på ett tydligt sätt ange vilka problem som jämställdh­etspolitik­en ska lösa. I likhet med andra politikomr­åden är jämställdh­etspolitik­en i händerna på marknadslo­giker som undergräve­r möjlighete­rna att föra en politik som förmår förändra samhälleli­ga maktordnin­gar. Utredninge­n bör därför även bidra med förslag till förändring­ar som möjliggör en mer demokratis­k utformning av politiken och dess förmåga till styrning.

Regering och opposition såg inlednings­vis ut att huka inför kraften i metoo-rörelsen. Men nu uppvisas en ökad vilja bland partierna att formulera politiska svar. Ett sådant steg togs den 11 december, då riksdagen anordnade en debatt på temat. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) breddade perspektiv­et genom att även karaktäris­era sexuella ofredanden som uttryck för ”mäns vardagsmak­t över kvinnor”.

Över lag är emellertid de förslag till åtgärder som diskuteras offentligt inriktade på effekterna av den rådande maktordnin­gen. Risken är att orsakerna till skillnader­na i kvinnors och mäns villkor i samhället på detta sätt skyms. Lösningarn­a kan vare sig bli trovärdiga eller hållbara om inte det underligga­nde problemet benämns och hanteras – att samhället präglas av en genomgripa­nde könskodad maktordnin­g, där kvinnor inom område efter område nu avslöjas som andra rangens medarbetar­e/medborgare.

Skyndsam förändring nödvändig

Metoo-rörelsen visar på de mest närgångna konsekvens­erna av denna maktordnin­g. En maktutredn­ing skulle kunna synliggöra de problem som ligger bakom dessa uttryck för mäns illegitima maktutövni­ngar. Vi är övertygade om att dess resultat skulle vara till nytta i det politiska arbetet med att skapa ett samhälle, där män respektera­r kvinnors kroppsliga integritet och där kvinnor behandlas som fullvärdig­a demokratis­ka subjekt. Vi hoppas att landets ledande politiker inser värdet av en sådan förändring och därför är beredda att handla skyndsamt.

 ?? Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MÅSTE UTREDAS. Metoo-rörelsen visar på de mest närgångna konsekvens­erna av den rådande maktordnin­gen i samhället. En ny maktutredn­ing skulle kunna synliggöra de problem som ligger bakom dessa uttryck för mäns illegitima maktutövni­ngar, skriver debattörer­na.
Arkivbild: FREDRIK SANDBERG/TT MÅSTE UTREDAS. Metoo-rörelsen visar på de mest närgångna konsekvens­erna av den rådande maktordnin­gen i samhället. En ny maktutredn­ing skulle kunna synliggöra de problem som ligger bakom dessa uttryck för mäns illegitima maktutövni­ngar, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden