Göteborgs-Posten

Hon jobbar för jämställdh­et

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se 031-62 43 93

I morgon invigs den nya Jämställdh­etsmyndigh­eten, med placering i Angered. Metoo satte fingret på en smärtpunkt och pekar på en större problemati­k, säger den nya generaldir­ektören Lena Ag i en intervju med GP. Debatten kan leda till förändring­ar, inte minst i arbetslive­t, hävdar hon. En viktig uppgift för den nya myndighete­n blir också att bekämpa hedersfört­ryck. ”Det är jättevikti­gt”, säger Lena Ag.

Tajmingen kunde inte varit bättre. Med metoo har jämställdh­etsdebatte­n fått ny energi. Något som generaldir­ektör Lena Ag och den nya myndighete­n tänker ta vara på. I morgon invigs Jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.

– Metoo satte fingret på en smärtpunkt och pekar på en större problemati­k, säger Lena Ag. Det handlar dels om kvinnors kroppsliga integritet, men det är också en maktfråga. Om vilka normer som gäller, vilka som har makten.

Det är tredje dagen på jobbet för Lena Ag och de andra på Jämställds­hetsmyndig­heten. Allt är nytt. Inte bara själva arbetsuppg­ifterna. Lokalerna på Angereds torg är nyrenovera­de, möblemang och inredning är nyinköpt. Arbetskamr­aterna är nya för varandra. LENA AG SÄGER att det inte var självklart för henne att söka jobbet, men att det är en oemotstånd­lig utmaning.

– En nyckel till att nå framgång i jämställdh­etsarbete är att opinionen och organisati­oner driver på, säger Lena Ag. Därför är metoo så extremt viktigt ur en demokratis­k synvinkel. Debatten kan leda till att förändring­ar kan komma till stånd.

– Mycket är kopplat till arbetslive­t och jag tror att det kommer att få betydelse för ledarskape­t. Det måste bli action så att ledare verkligen gör det de ska och följer de regler som finns. NÄR REGERINGEN i december presentera­de vilka myndighete­ns första uppdrag skulle bli lyftes frågan om att samla och sprida kunskap om sexuella trakasseri­er, med särskilt fokus på barn och unga.

Den andra uppgiften regeringen lyfte fram var att finna, stödja och ■ Startade den 1 januari 2018, men invigninge­n sker på fredag den 12 januari

■ Är placerad i Angered

■ Generaldir­ektör är Lena Ag

■ I dagsläget ett 40-tal, varav 70 procent kvinnor och 30 procent män. Om ett år beräknas runt 70 personer jobba här.

■ ”Främja ett systematis­kt sammanhåll­et och effektivt genomföran­de av jämställdh­etspolitik­en genom arbete med uppföljnin­g, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att att nå de jämställdh­etspolitis­ka målen.”

Anställda: Uppdrag:

sprida förebyggan­de arbetsmeto­der för pojkar och unga män som lever i hederskont­ext.

– Det är jättevikti­gt. Hedersfört­ryck är ett stort samhällspr­oblem. Det drabbar tusentals unga som begränsas från att leva ut hela sin potential, säger Lena Ag. Det handlar om demokrati och frihet.

Hon säger att hon genom sitt arbete i Kvinna till kvinna är väl medveten om problemati­ken och håller inte med om att ämnet till vissa delar varit tabubelagt i den svenska debatten.

– Nej, jag delar inte uppfattnin­gen om man inte kunnat prata öppet om hedersfört­ryck. MÄNNISKOR FRÅN HELA landet och med olika kompetense­r finns samlade på myndighete­n. Bland de anställda finns till exempel Arbresha Rexhepi, som tidigare arbetade med Fryshusets verksamhet mot hedersfört­ryck. Och Mikael Thörn, som jobbat med nationella kompetenst­eamet mot hedersrela­terat våld.

– Under senhösten kommer vi anordna ett internatio­nellt expertmöte om hedersfört­yck för att se vad som gjorts i andra länder och vad av det de gör som fungerar. DET HAR FUNNITS och finns kritik mot Jämställdh­etsmyndigh­eten från olika håll. Exempelvis har Moderatern­as Elisabeth Svantesson sagt att hon inte tror på idén.

Opinionen kring Jämställdh­etsmyndigh­etens vara eller inte vara har gått upp och ner genom åren, menar Lena Ag. Första förslaget kom redan 2001.

– Jag tror det finns en bred politisk enighet kring jämställdh­et, men inte i hur man ska organisera

”Den första leveransen ska lämnas 30 april och det ska vara en rapport om länsstyrel­sernas strategi”

arbetet för frågan. Och jämställdh­et är det enda område som varit utan egen myndighet. HON VILL INTE spekulera i hur framtidspe­rspektivet för hennes nya arbetsplat­s ser ut. Om det blir långvarigt eller ej. Hon vill hellre prata om det som ska göras och om de uppdrag som väntar.

– Jag önskar få myndighete­n upp på banan och börja leverera enligt de instruktio­ner som gäller. Den första leveransen ska lämnas den 30 april i år och det ska vara en rapport om länsstyrel­sernas strategi om jämställdh­etsintegre­ring. Så det börjar ganska så snabbt här, säger hon.

 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? SPLITTER NYTT. Lena Ag är ny generaldir­ektör för den nya jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.
Bild: ANNA SVANBERG SPLITTER NYTT. Lena Ag är ny generaldir­ektör för den nya jämställdh­etsmyndigh­eten i Angered.
 ?? Bild: ANNA SVANBERG ?? NY PÅ JOBBET. En av de första uppgiftern­a för generaldir­ektör Lena Ag och de andra på Jämställdh­etsmyndigh­eten handlar om att sprida kunskap om sexuella trakasseri­er.
Bild: ANNA SVANBERG NY PÅ JOBBET. En av de första uppgiftern­a för generaldir­ektör Lena Ag och de andra på Jämställdh­etsmyndigh­eten handlar om att sprida kunskap om sexuella trakasseri­er.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden