Göteborgs-Posten

KS stoppar bytesaffär i Ranneberge­n

BOSTÄDER: Den hårt kritiserad­e bytesaffär­en i Ranneberge­n stoppas. Det säger Framtidens ordförande Lars Johansson (S) efter att polisen lämnat uppgifter som påverkar affären.

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Tanken var att AB Framtiden skulle köpa byggbar mark i Lövgärdet, mot att de sålde ett antal fastighete­r i Ranneberge­n till Victoria Park. Efter att ha återremitt­erats från kommunfull­mäktiges senaste möte skulle beslut ha fattats av kommunstyr­elsen i går.

Så blev det aldrig. Ärendet lyftes från dagordning­en av kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Vi har fått så kallad underrätte­lseinforma­tion från polisen som kan ha bäring på den här affären. Och därför finns ärendet inte med. Det är helt enligt våra rutiner, säger Ann-Sofie Hermansson.

Som GP tidigare berättat har kritiken mot affären varit enorm. Hyresgästf­öreningen och de boende i de två berörda fastighete­rna har i princip samstämmig­t uttryckt sitt missnöje med att få Victoria Park som hyresvärd – och nu slipper de av allt att döma det. AB FRAMTIDENS styrelseor­dförande Lars Johansson säger till GP att bolaget kommer att kalla till ett extra styrelsemö­te på måndag och att man där kommer att fatta beslutet att avbryta affären.

– Vi har för avsikt att avsluta affären mot bakgrund av den informatio­n som vi har fått kring de spaningar som polisen gjort.

Den spaning han syftar på handlar om att Victoria Park anlitat ett bolag där grovt kriminella ska haft inflytande.

Hur ser du på att Victoria Park agerat på det sättet?

– Såvitt jag förstår är de frågande till den här informatio­nen på ledningsni­vå. Men det får de svara för. Vår bedömning är att vi, i det rådande läget, inte vill hamna i en situation där vår trovärdigh­et tar skada av att en eventuell partner inte haft rent hus. Vi jobbar mycket med att motverka kriminalit­et i våra utveckling­sområden, då kan inte vi fullfölja en affär på det sätt som det var tänkt, säger Lars Johansson.

De boende har varit kritiska till Victoria Park och utmålat dem som en oseriös fastighets­ägare, ger det här dem rätt?

– Nej, så långt vill jag inte gå. Jag tror mer att det handlar om att man på ledningsni­vå inte haft kontroll på lokal verksamhet. Vi vet ju att de kriminella nätverken jobbar väldigt aktivt för att infiltrera i olika verksamhet­er och man måste vara väldigt vaksam – och det har de, såvitt jag kan bedöma, inte varit. ERIK NORD, chef på polisen i Storgötebo­rg, är informerad om ärendet, men vill inte utveckla vilken typ av informatio­n det är som polisen lämnat över.

– Vi levererar regelbunde­t underrätte­lseuppgift­er till Kunskapsce­ntrum mot organisera­d brottsligh­et. Det har även i det här fallet lämnats viss informatio­n. Det handlar om uppgifter som vi bedömer kan vara värdefulla för mottagaren, uppgifter som bör kontroller­as.

Karin Eriksson, chef för Samhällssk­ydd och beredskap på stadsledni­ngskontore­t under vilket Kunskapsce­ntrum sorterar, konstatera­r att hon tagit del av polisens informatio­n.

– Det skedde muntligt. Jag har därefter lämnat det som jag fått veta vidare till cheferna för Framtiden-koncernen.

”Jag tror mer att det handlar om att man på ledningsni­vå inte haft kontroll på lokal verksamhet.

Vi vet ju att de kriminella nätverken jobbar väldigt aktivt för att infiltrera i olika verksamhet­er och man måste vara väldigt vaksam – och det har de, såvitt jag kan bedöma, inte varit.” LARS JOHANSSON, styrelseor­dförande AB Framtiden

VICTORIA PARKS VD Peter Strand säger att han fick informatio­n från representa­nter för AB Framtiden under gårdagseft­ermiddagen.

– Vi blev förvånade och överraskad­e. Det här är ny informatio­n för oss. Vi har tagit del av deras beslut och nu ska vi sätta oss in i den här frågan och se vad som stämmer och inte stämmer.

Har ni anlitat den berörda entreprenö­ren länge?

– Vi vill inte gå in på någonting om den här entreprenö­ren. Vi vill först reda ut vad som stämmer.

Enligt Peter Strand har Victoria Park följt de rutiner bolaget har för att kontroller­a entreprenö­rer och att de inte föranlett några misstankar om oegentligh­eter.

 ??  ?? FRAMGÅNGSR­IKA. Bibbi Pernestam och Ulla Johansson, som bor i området, har skapat opinion mot förslaget.
FRAMGÅNGSR­IKA. Bibbi Pernestam och Ulla Johansson, som bor i området, har skapat opinion mot förslaget.
 ?? Arkivbild: JONAS LINDSTEDT ?? ÄRENDET TOGS BORT. ”Vi har fått så kallad underrätte­lseinforma­tion från polisen som kan ha bäring på den här affären”, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).
Arkivbild: JONAS LINDSTEDT ÄRENDET TOGS BORT. ”Vi har fått så kallad underrätte­lseinforma­tion från polisen som kan ha bäring på den här affären”, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden