Göteborgs-Posten

Unga tog lån – skickade pengarna till kriminella

- PETER LINNÉ peter.linne@gp.se 031-62 41 79

En omfattande bedrägerih­ärva håller på att nystas upp av Göteborgsp­olisen. Ett 30-tal unga personer ska ha tecknat stora lån och sedan, mot en mindre ersättning, skickat pengarna vidare till kriminella.

Därefter har låntagarna själva hävdat att de råkat ut för ID-kapning. Slutligen uppges initiativt­agarna ha plockat ut miljoner via bankomater i Monaco.

Häromdagen häktades en yngre man, bosatt i Lerums kommun, som på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri under hösten.

Han är, enligt specialist­åklagare Johan Udén, en av dem som hjälpt bedragarna bakom upplägget att komma över betydande summor från olika kreditgivn­ingsinstit­ut. I DETTA ALLDELES färska ärende handlar det om 1 299 020 kronor som försvunnit ur landet.

Idén har, för de underst i hierarkin, beskrivits som vattentät.

De unga har duperats, övertygats om att de på intet vis riskerar att bli betalnings­ansvariga.

– Många av dem som gått på det här är vanliga ungdomar, killar och tjejer som har fasta anställnin­gar och som normalt sett sköter sig. På detta vis har de satt sin framtid på spel. Hur kul är det att starta sina liv med miljonskul­der, konstatera­r kommissari­e Magnus Lindegren på polisens bedrägerir­otel i region Väst.

”Vi vill varna ytterligar­e människor för att hoppa på det här brottsuppl­ägget”

I KORTHET BYGGER brottsligh­eten på följande förfarings­sätt:

Ostraffade och kreditvärd­iga personer, med utåt sett ordnad ekonomi, ansöker om större lån – oftast hundratuse­ntals kronor.

Sammanlagt har det hittills rört sig om uppemot 25 miljoner som långivarna lurats på.

Som kompensati­on för att ha tillhandah­ållit dosor och inloggning­suppgifter, eller andra tjänster i överförand­et, har de involverad­e MAGNUS LINDEGREN, kommissari­e på bedrägerir­oteln på ”gräsrotsni­vån” erbjudits lägre kontantbel­opp.

Siffran 30 000 kronor har nämnts. När alla transaktio­ner är klara kliver låntagaren in på närmaste polisstati­on och anmäler att han utsatts för brott, och påstår att någon kapat hans identitet och tömt hans konto. MED EN POLISANMÄL­AN kalkylerar den då registrera­de målsägande­n med att han slipper återbetaln­ingsskyldi­gheten.

Metoden ryms under begreppet ”friendly fraud”.

Vad man kanske inte räknade med var att polisen snabbt skulle genomskåda bluffen.

– Vi driver utredninge­n här i Västsverig­e och vill varna ytterligar­e människor för att hoppa på det här brottsuppl­ägget. Det uppdagas nya fall hela tiden och vi hoppas kunna stoppa rekryterin­gen nu, säger åklagaren Johan Udén.

Exakt hur personer på de olika nivåerna kommit i kontakt med varandra är oklart. ENLIGT ÅKLAGAREN har man sett hur pengarna färdats uppåt i systemet och att de hämtas ut kontant i bankomater utomlands.

Ett av ställena där detta skett är Monaco.

– Någonstans finns det individer som lever väldigt gott på det här. Samtidigt har vi folk här som sitter häktade, betonar Magnus Lindegren.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden