Göteborgs-Posten

Styr & ställ sprider sig över stan

- LOVE HANSEN SIILIN

Fler cyklar utspridda över ett större område. Trafikkont­oret planerar för en expansion av Styr & ställ när det är dags för en ny upphandlin­g.

– Tanken är att det ska vara integrerat i kollektivt­rafiken och att cykeln kan vara en del av en resa, säger Anastazia Kronberg som är projektled­are på trafikkont­oret.

Det var 2010 som Styr & ställ introducer­ades för göteborgar­na. Ett system där man kunde låna en cykel i en del av staden för att sedan parkera den vid en station vid sitt mål.

Det nuvarande avtalet går ut i februari 2020 och när man nu förhandlar om ett nytt planerar man för en expansion till bland annat Hisingen.

– Det kommer bli ett större systemområ­de och även en annan typ av system, säger Anastazia Kronberg. ENLIGT KRONBERG TILLHÖR det nuvarande systemet, med omkring 1 000 cyklar på 68 stationer, den tredje generation­ens cyklar där tekniken sitter i stationern­a medan cykeln är just bara en cykel. I nästa system, som ska utökas till 1 700 cyklar, kommer all teknik att sitta i cykeln och stationern­a kommer inte att vara beroende av el.

– Med tanke på alla ombyggnati­oner i staden så kommer det vara lättare för oss att flytta stationer eller tillsätta fler vid ett stort evenemang till exempel, säger hon.

Anastazia Kronberg uppger även att kunderna kommer att slippa cykla vidare till en annan station

Kunderna ska slippa trampa vidare till en annan station om den tilltänkta redan är full av cyklar

Trafikkont­oret planerar nu för fler hyrcyklar som kan användas i ett större område när det nuvarande avtalet, som går ut om två år, ska omförhandl­as.

HISINGEN NÄSTA.

om den tilltänkta redan är full av cyklar. Med ett medföljand­e lås är det bara att ställa cykeln intill stationen för att på så vis avsluta sin resa. TRAFIKKONT­ORET TITTAR även på möjlighete­rna att på riktigt få in cykeln som en del i kollektivt­rafiken.

– Vi ser det som en naturlig utveckling för framtiden. Att man ska kunna titta i reseplaner­aren och att det finns som alternativ. Att man kan ta tåget, cykla en sträcka och sen kanske byta till en buss, säger Anastazia Kronberg.

Vad kommer det nya systemet att kosta?

– Det beror på flera faktorer. Hur många användare man har, om det kommer in en sponsor och sen kan även företag välja att köpa till en station vid arbetsplat­sen. Men vi estimerar det till mellan två och sju miljoner kronor per år.

Eventuellt kan Styr & ställ komma att expandera ytterligar­e då även Mölndals stad är intressera­d av att vara med på upphandlin­gen, uppger Kronberg.

 ?? Arkivb ild: ELISABETH ALVENBY ??
Arkivb ild: ELISABETH ALVENBY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden