Göteborgs-Posten

Statsbidra­g till strandstäd­ning

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Regeringen­s skjuter till pengar till strandstäd­ning i årets budget. Något som Ren och attraktiv kust Bohuslän välkomnar.

Varje sommarhalv­år arbetar Ren och attraktiv kust Bohuslän tillsamman­s med västkusten­s kommuner och föreningen Strandstäd­arna för att städa kusterna. Och under förra året samlades 275 ton skräp längs Bohuskuste­n.

Nu berättar koordinato­rn Ulrika Marklund att från och med i år kommer strandstäd­ningen på västkusten att få medel från staten.

– Vi har drivit frågan länge om att det inte kan vara kommunerna­s ansvar att ta hand om marint skräp då skärpet till 70 procent kommer från andra ställen.

”Det borde vara en fruktansvä­rd pant på plast” ULRIKA MARKLUND projektet Ren och attraktiv kust Bohuslän

Hur mycket och när pengarna kommer strandstäd­ningen till del vet inte Ulrika Marklund i dag. HON UPPGER ATT det produceras 330 miljoner ton plast i världen och då hamnar 10 procent av det i världshave­n. Mycket av det som når västkusten kommer från Europas floder.

– Vi kan inte återvinna den plast vi producerar i den utsträckni­ng som behövs. Vi ska fortsätta återvinna, men den största övergripan­de åtgärden är att minska produktion­en av plast.

Hon uppger också att 40 procent av de 330 miljoner ton plast som produceras används en enda gång.

– Och då plockar vi upp olja och vispar ihop med allsköns kemikalier och sen slänger vi det. Det borde vara en fruktansvä­rd pant på plast, säger Ulrika Marklund.

Strandstäd­ningen i år kommer att genomföras någon gång mellan mars och slutet av september.

Projektet Ren och attraktiv kust i Bohuslän är ett samarbete mellan Bohusläns tio kustkommun­er och Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden