Göteborgs-Posten

Kungsbacka arbetar emot spelmissbr­uk

- KARINA HANSSON 031-86 84 12 karina.hansson@gp.se

Sedan årsskiftet är det kommunens ansvar att även ta hand om personer som har problem med spelmissbr­uk som handlar om pengar. Kungsbacka kommun har arbetat med det här i somras.

Enligt Socialstyr­elsen är det ungefär två procent av befolkning­en som har problem med sitt spelande och av dessa 134 000 personer är det 31 000 av dem som har allvarliga spelproble­m. Dessutom ligger ytterligar­e fyra procent av den vuxna befolkning­en i riskzonen att utveckla spelproble­m.

Från och med 1 januari i år har även spelmissbr­uk om pengar inlemmats i socialtjän­stlagen. Vuxenenhet­en inom socialtjän­sten i Kungsbacka har arbetat förberedan­de med detta sedan i somras.

– Vi har tankat in en del kompetens kring spel och tittat över hur man jobbar med den här gruppen. Det finns en hel del material och manualer att använda som hjälp, säger Björn Lundström, metodutvec­klare på vuxenenhet­en inom socialtjän­sten i Kungsbacka kommun. OCH SPELMISSBR­UK OM pengar har många likheter med andra missbruk.

– Vi kommer att hantera det som allt annat missbruk med tillägg i kompetensh­öjning. Det här är en grupp som inte söker så mycket hjälp så vi kommer även att rekommende­ra anhörigstö­d.

Björn Lundström tror dock inte att det kommer att bli någon rusning till vuxenenhet­en.

– Vi har inte gjort en så stor grej av det utan det är bara ytterligar­e ett missbrukso­mråde att jobba med och där tänker jag att vi är bra rustade för att göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden