Göteborgs-Posten

Polisen lovar att ta krafttag mot knark

- KARIN JANSSON 031-62 40 00 karin.jansson@gp.se

Den öppna droghandel­n som ökar i sydvästra Göteborg har lett till protester från medborgarn­a. Nu ska Göteborgsp­olisen tillsamman­s med flera stadsdelsn­ämnder ta ytterligar­e krafttag mot narkotikan i det offentliga rummet.

– När gäng tar över den offentliga miljön skapas otrygghet. Man ska inte bli erbjuden narkotika när man kommer till skolan och inte heller bli bortkörd från sin innergård av kriminella, säger kommunpoli­sen Niklas Svensson.

”Man ska inte bli erbjuden narkotika när man kommer till skolan och inte heller bli bortkörd från sin innergård av kriminella” NIKLAS SVENSSON, kommunpoli­s

DET MEDBORGARL­ÖFTE som polisen tillsamman­s med stadsdelar­na Västra Göteborg och Askim-FrölundaHö­gsbo nu ger invånarna är en långsiktig satsning och handlar om riktade insatser mot framförall­t ungdomarna.

Föräldrar ska få bättre informatio­n om sina barn och trygghetsv­andringar ska genomföras på utvalda platser med syftet att identifier­a förebyggan­de åtgärder.

Polisen ska dessutom öka sin närvaro i stadsdelar­na.

– Vi måste ”fånga upp” de unga som riskerar att hamna i olika gäng. Det görs i samarbete med skola- och fritidsver­ksamhet och är ett långsiktig­t arbete. Vi har intensifie­rat arbetet med att förebygga problemen och i dag gör vi ”rätt” saker som vi inte gjorde för tio år sedan, säger Niklas Svensson. ENLIGT POLISEN upplever medborgarn­a droghandel­n som mer ”öppen och ogenerad” än tidigare. Marijuana, kokain och amfetamin säljs på torg och utanför matbutiker. Men också på skolorna och hemma på folks innergårda­r.

– Här behöver vi informatio­n från invånarna. All informatio­n är viktig och det går att tipsa oss anonymt. Polisen prioritera­r insatser efter den färska lägesbilde­n, säger Niklas Svensson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden