Göteborgs-Posten

Ingemar Nilsson

- Björn Lundström, Anders Långström, Jan Magnusson, Per Malmberg och Lasse Nilsson

Civilingen­jör Ingemar Nilsson har gått bort i en ålder av 69 år. Närmaste anhöriga är hustrun Marie och barnen Robert, Sara och Jenny med familjer. Ingemar Nilsson föddes i Älvsbyn i Norrbotten. I skolan märktes snart att pojken hade ”läshuvud” och Ingemar blev, som många i vår generation, den förste akademiker­n i släkten. Han fick tidigt lära sig att ta hand om sig själv som inackorder­ad under gymnasieti­den i Piteå.

Efter studenten följde militärtjä­nsten, som för Ingemars del blev en viktig del i livet. Han antogs som reservoffi­cer efter att ha gått ut som kursetta på Karlberg. Han utnämndes så småningom till överste i Väg- och vattenbygg­nadskåren.

Vi träffades när vi började på Chalmers 1968. Årskullen var placerad i ritsalar efter begynnelse­bokstaven i efternamne­t. Det förhålland­et att vi alla heter något på L, M eller N blev grunden till en livslång vänskap mellan oss och senare också våra familjer.

Ingemar var framgångsr­ik i studierna och hade också tid för kårlivet. Han var ett självklart val som ordförande i Väg- och vattensekt­ionen när vi gick tredje årskursen. Han var också engagerad i Norrlands nation. Det fanns även tid för många kalas, inte minst i Chalmers sportstuga i Härryda.

På en studentski­va träffade Ingemar Marie, som blev hans hustru och livskamrat. Ingemar var en stark ”familyman”, som var mycket stolt över den växande skaran barn och barnbarn. Sommarhuse­t på Orust och senare huset i Spanien blev med tiden en självklar samlingspu­nkt för familjen.

Yrkeskarri­ären började hos Svenska Väg i Göteborg och fortsatte i Luleå, där det rådde stor byggaktivi­tet när Stålverk 80 planerades. Ingemar blev ansvarig för entreprena­dverksamhe­ten i Norrbotten hos Nils P Lundh och sedermera regionchef hos JM.

1989 gick flyttlasse­t tillbaka till Göteborg, där Ingemar blev chef för Region Väst hos JM. Tio år senare utnämndes han till vd för fastighets­bolaget Aranäs i Kungsbacka. Med det följde flera styrelseup­pdrag, bland annat för Handelsban­ken i Kungsbacka.

Ingemar var en väldigt ”reko” person: seriös, ambitiös, rak, vänsäll och omtänksam. Han lyssnade på andra och hade lätt för att knyta kontakter och vinna respekt. Han var mycket uppskattad av både medarbetar­e och chefer.

Det fanns också en lättsam och uppsluppen sida, han älskade våra fester och plockade gärna fram gitarren för att sjunga Taubevisor.

Livet går in i ett nytt skede när inte längre Ingemar är närvarande i vår krets. Vi har kvar minnet av en fin människa och en mycket god vän.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden