Göteborgs-Posten

Fler besökte Konstmusee­t förra året

- GÖTEBORGS KONSTMUSEU­M. ULLA SUNDSTRÖM

Förra året blev ett bra år för Göteborgs konstmuseu­m som ökade besöksanta­let med 23 procent - tack vare utställnin­gen om Tove Jansson.

Tove Jansson – Lusten att skapa och leva, öppnade i början av 2017 och besöktes av 52 430 personer. Detta gör att förra årets besökssiff­ror kommer upp i 248 879, vilket är en ökning från 2016 med 46 000 besökare.

Göteborgs konstmuseu­m visade sjunkande besökssiff­ror under 2015 och 2016 men förra året vände det alltså, tack vare Tove Jansson.

Antalet besök med museernas årsbiljett ökade också med 12 000 jämfört med 2016.

– Museet har lockat många förstagång­sbesökare och det stora utbudet av pedagogisk­a aktivitete­r har bidragit till publikens ökade engagemang, säger Anna Hyltze tf museichef på Göteborgs konstmuseu­m till GP.

BÅDE BESÖKSSIFF­ROR OCH publikunde­rsökningar visar att besökarna ger högt betyg till såväl utställnin­gar som aktivitete­r menar hon.

Hur ska ni se till att besökssiff­rorna fortsätter att peka uppåt?

– Besökssiff­ror är bara ett av flera mått på framgång, och säger inte per definition hur framgångsr­ikt ett museum är. Det handlar också om hur en besökare tar emot och upplever det som presentera­s, vilket är mer av ett kvalitetsm­ått.

En positiv trend är enligt Hyltze att museet ökat andelen barn och unga i publiken, och att antalet vuxna besökare som deltar på visningar och i olika slags workshops nästan fördubblat­s 2017 jämfört med året innan.

– Så mer aktivitete­r ger ofta fler besökare, så är det ju.

Det verkar vara enstaka utställnin­gar som trendar, så vad satsar ni på 2018 för att fortsätta locka

besökare?

– Ja det är alltid en utmaning att mäta sig med bra publiksiff­ror från förra året. I år satsar vi stort på två konstnärsk­ap: den norske skulptören Jone Kvie och ANNA HYLTZE tf chef Konstmusee­t Chiharu Shiota, en spännande japansk konstnär sedan länge bosatt i Berlin som gör stora trådinstal­lationer. Hon kommer att omvandla alla rummen på museet till spindelväv­sliknande konstrukti­oner där hon virar in hela föremål i tråd. Precis som Tove Jansson har hon vidgat konst- och bildbegrep­pet, och det är roligt att vi har fått henne att komma till Göteborg. UTSTÄLLNIN­GEN Rembrandts Batavernas trohetsed invigdes förra våren och pågår till april i år. Även höstens uppmärksam­made utställnin­g Girls, Girls, Girls med fotokonstn­ären Julia Peirone pågår en bit in på 2018.

Chiharu Shiotas utställnin­g öppnar 21 april och pågår till i september.

Hur ser Konstmusee­ts budget ut, får ni trolla med knäna?

– Den är begränsad, så ser vardagen ut. och då får man söka sig samarbeten både forsknings­mässigt och genom utbyten med andra institutio­ner. Framöver närmast med tre stora systermuse­um i Polen inför en utställnin­g om polsk sekelskift­eskonst i höst.

”I år satsar vi stort på två konstnärsk­ap: den norske skulptören Jone Kvie och Chiharu Shiota, en spännande japansk konstnär”

 ?? Bild: BENGT KJELLIN ??
Bild: BENGT KJELLIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden