Göteborgs-Posten

Oscar-chans för Östlund

Kultur: Ruben Östlunds The Square kan vinna en Oscar för bästa icke engelsk-språkiga film.

- MARIA DOMELLÖF-WIK maria.domellof@gp.se 031-62 41 48

Ruben Östlunds The Square nominerade­s på tisdagen till en Oscar.

– Det känns jättekul, säger regissören mellan två skidåk i Park City.

Ruben Östlund befinner sig just nu i Park City i Utah där han sitter i juryn för Sundancefe­stivalen. När GP når honom i backen mellan två åk låter han otroligt nöjd.

– Jag visste att filmen absolut hade en chans men det är alltid nervöst och svårt att förutse.

Visserlige­n gav måndagens svenska Guldbaggeg­ala inte mycket utdelning för The Square, som ”bara” vann två priser: Ruben Östlund för bästa regi och Fredrik Wenzel för filmens fantastisk­a foto. Men bortsett från det så fortsätter det för svensk film unika segertåget för Göteborgsb­aserade filmaren Ruben Östlund. PÅ TISDAGSEFT­ERMIDDAGEN stod det klart att filmen också nominerats till en Oscar för bästa icke engelskspr­åkiga film. Konkurrent­erna om världens mest prestigefy­llda filmpris är Iidoko Enyedis fina ungerska drama Om själ och kropp, ryske Leviathan-regissören Andrey Zvyagintse­vs nya film Loveless, det libanesisk­a dramat The insult och chilenske Sebastián Lelios film En fantastisk kvinna.

– Så välförtjän­t för Ruben, jättekul att de får den här chansen, och jag tror säkert att de kommer att vinna också, säger Jonas Holmberg, konstnärli­g ledare för Göteborgs filmfestiv­al.

– Det är dessutom roligt för staden Göteborg som filmcentru­m. Det var inte så länge sedan Alicia Vikander fick sin Oscar och nu kanske det blir en till! I MAJ FÖRRA året vann The Square, som första svensk film på 66 år, den prestigefy­llda Guldpalmen för bästa film på filmfestiv­alen i Cannes. Vinsten blev startskott­et för ett ovanligt segertåg för Ruben Östlunds unika satir om kulturvärl­den, med danske Claes Bang och amerikansk­a Elisabeth Moss i huvudrolle­rna. På den europeiska filmprisga­lan European Film Awards i december belönades dramakomed­in med hela sex priser, bland annat för bästa film och bästa regi. Strax därefter nominerade­s filmen också till en Golden Globe.

Efter en sista röstningso­mgång på tisdagen, där nio nominerade filmer blev fem, stod det klart att Ruben Östlund nu får åka till Los Angeles i mars. Där har han chansen att toppa förra årets Guldpalmsv­inst med en Oscarsstat­yett.

– Det är fantastisk­t kul att en västsvensk film lyckas så här väl, kommentera­r Mikael Fellenius, VD för Film i Väst som är en av filmens medproduce­nter.

–Nominering­en får som jättevikti­g effekt också att regionen Västsverig­e får synas ute i världen och får internatio­nell lyskraft.

 ??  ??
 ?? Bild: JESSICA GOW ?? RUBEN ÖSTLUND. Hans film The Square har utsetts till svensk Oscarskand­idat inför nominering­en i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film.
Bild: JESSICA GOW RUBEN ÖSTLUND. Hans film The Square har utsetts till svensk Oscarskand­idat inför nominering­en i kategorin bästa icke engelskspr­åkiga film.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden