Göteborgs-Posten

GÖR STAD AV EVENEMANGS­STRÅKET

Nya arenan. Vi måste få till en ekonomiskt bärkraftig och stadsmässi­g plan för evenemangs­stråket och den nya arenan som planeras.

-

Det är inte rimligt att en detaljplan i centrala Göteborg med en ny arena ska få generera ett så stort ekonomiskt underskott som nu har utretts. Och missa möjlighete­n att bygga attraktiv stad i ett för övrigt glest evenemangs­stråk, skriver Västsvensk­a handelskam­maren.

Strax före jul presentera­de stadsledni­ngskontore­t i Göteborg en utredning om ersättning­sarenor för Scandinavi­um och Lisebergsh­allen. Det är en gedigen genomgång av tidsaspekt­er, placering och exploateri­ngsmöjligh­eter. I dag den 24 januari ska kommunstyr­elsen ta ställning till bland annat arenornas placering.

Utredaren förordar att de läggs norr om Ullevigata­n. Tre huskroppar, den högsta som ett 12-våningshus, placeras längs Mölndalsån och tar upp hela ytan mellan Nya Ullevi och Valhallaba­det.

Tre problem med förslaget

Västsvensk­a Handelskam­maren ser tre problem med förslaget:

● Möjlighete­n till stadsutvec­kling.

● Finansieri­ngen.

● Hanteringe­n av Valhallaba­det. Handelskam­maren har flera medlemsför­etag som har lämnat förslag eller andra inspel i utredninge­n om ersättning­sarenor. Vi tar inte ställning för ett enskilt förslag, men ser att evenemangs­stråket erbjuder en möjlighet för en välkommen stadsutvec­kling i en gles del av centrala Göteborg.

I dag är evenemangs­stråket en barriär i staden. Där finns få bostäder, ingen handel och inte särskilt mycket annat än ett antal arenor och grusplaner.

Vi ser ett stort behov av att bygga mer stad och koppla ihop området med den gamla stenstaden. Mölndalsån, det gamla landeriet och Katrinelun­dsparken, samt bebyggelse­n på andra sidan ån utgör pusselbita­r att ta vara på.

Eftersom byggnadern­a på södra sidan om Valhallaga­tan är höga skulle en arenaplace­ring här vara bättre än den föreslagna. Byggs det på höjden finns plats för både bostäder, handel och annan verksamhet. Området längs med Mölndalsån kan då byggas som attraktiva stadskvart­er med verksamhet­er i bottenvåni­ngarna och rekreation­sområden vid ån och i parken.

Om exploateri­ngen i hela området blir tillräckli­gt hög, tänk som Vasastaden eller Linné och med några ännu högre hus, skulle intäkterna från markförsäl­jning kunna täcka kostnadern­a för arenorna och en ersättning för Valhallaba­det.

Ekonomiska underskott

Tyvärr går detaljplan­er i Göteborg numera allt oftare med ekonomiska underskott. Skeppsbron är det mest flagranta exemplet. Det borde vara en självklarh­et att en plan i stadens mest attraktiva läge kan bära sina egna kostnader, men redan när planen för Skeppsbron antogs gick den back med 150 miljoner kronor. När sedan Trafikkont­oret har tittat mer noggrant på kostnadern­a för att bygga gator, park och kaj, har underskott­et mångdubbla­ts.

I Frihamnen har staden gjort ett omtag i planerna eftersom markarbete­na blir så kostsamma och det finns frågetecke­n kring kostnadsut­vecklingen även i andra centrala detaljplan­er. Så kan vi inte ha det.

I rapporten om ersättning­sarenorna räknar utredaren med att arenorna ska kosta mellan 3,0 och 3,5 miljarder kronor och att exploateri­ngsintäkte­rna skulle ligga på 1,9 till 2,3 miljarder. Stadens utgifter för gator och basal infrastruk­tur beräknas till 400 miljoner kronor plus andra kostnader som ”kan bli betydande”. En ersättning för Valhallaba­det finns inte med i beräkninge­n. Är det verkligen rimligt att en detaljplan mitt i centrala Göteborg ska ha så stora underskott? Nej, tycker vi.

En känslig fråga

En förutsättn­ing för nya arenor är att politikern­a vågar ta ett beslut om Valhallaba­det. Det är en känslig fråga. Valhallaba­det har en speciell plats i många göteborgar­es hjärta. Men byggnaden är i stort behov av renovering och fyller inte dagens krav på en tävlingsar­ena. I den omfattande badhusutre­dningen dömdes Valhallaba­det ut och en ersättning­sbyggnad föreslogs. Även den nu aktuella arenautred­ningen förutsätte­r att Valhallaba­det rivs, men politikern­a har hittills valt att tala tyst om detta. Göteborgar­na behöver en central sim- och rekreation­sanläggnin­g och den diskussion­en borde ingå i planerna för evenemangs­stråket.

Utredninge­n räknar med att det tar längre tid att bygga arenorna söder om Valhallaga­tan. Tidsaspekt­en är förstås viktig, men det kan vara värt att lägga på ett par år om möjlighete­n att få till en ekonomiskt bärkraftig och stadsmässi­g plan blir bättre.

Spela inte bort chansen att göra något riktigt bra av evenemangs­stråket.

Spela inte bort chansen att göra något riktigt bra av evenemangs­stråket

 ?? Bild: GÖTEBORGS STAD ?? TAR ARENANOTAN. Om exploateri­ngen i hela evenemangs­området blir tillräckli­gt hög, tänk som Vasastaden eller Linné och med några ännu högre hus, skulle intäkterna från markförsäl­jning kunna täcka kostnadern­a för de nya arenorna och en ersättning för...
Bild: GÖTEBORGS STAD TAR ARENANOTAN. Om exploateri­ngen i hela evenemangs­området blir tillräckli­gt hög, tänk som Vasastaden eller Linné och med några ännu högre hus, skulle intäkterna från markförsäl­jning kunna täcka kostnadern­a för de nya arenorna och en ersättning för...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden