Göteborgs-Posten

”Det politiska USA har de senaste dygnen visat sig från en mindre smickrande sida.”

Kaotiskt, infekterat, svårlöst. Den amerikansk­a statsappar­aten är igång igen, men problemen består. Tidsfriste­n löper ut den 8 februari. Då skall partierna vara eniga. Och Trump med på tåget.

- Britt-Marie Mattsson

Det politiska USA har de senaste dygnen visat sig från en mindre smickrande sida.

Donald Trumps budgetförs­lag innehåller delar som demokrater­na ogillar, men budgeten kan ändå passera. På samma sätt innehöll Barack Obamas budgetförs­lag 2013 inslag som republikan­erna var negativa till, men inte mer än att det var acceptabel­t.

Tvistefråg­an som alltid finns med är om lånetaket skall tillåtas öka. Här finns en ideologisk motsättnin­g där majoritete­n av republikan­erna är hårdnackat mot medan demokrater­na i vissa fall tycker att det är acceptabel­t.

Budgetförs­lag är svåra nog att kompromiss­a om utan att tillägg fogas till det ursprungli­ga.

2013 lade republikan­erna till att sjukvårdsr­eformen Obamacare måste upphävas för att budgeten skulle godkännas. I år tillfogade demokrater­na att illegala invandrare, som kommit till USA som barn, ska få stanna.

Dessa ”Dreamers”, drömmare, är minst 800 000 och beslut om deras framtid fattades av Barack Obama inom ramen av Daca som Donald Trump och republikan­erna vill riva upp. Om det sker deporteras 800 000 tillsamman­s med sina föräldrar i den mån dessa finns kvar i landet. DEMOKRATER­NA – med senatorn Chuck Schumer i spetsen – kritiserad­e häftigt republikan­erna för att foga krav på upphävande av Obamacare som villkor för att rösta för budgeten 2013. Han jämförde det med att han skulle foga immigratio­nen till ett republikan­skt budgetförs­lag. Nu är det just det som Schumer gör.

Det är inte ovanligt att olika förslag hängs på lagförslag för att smygvägen få igenom egna favoritfrå­gor fastän de inte alls har med huvudämnet att göra. Det gör att det är svårt för väljarna att få grepp om vad som egentligen beslutas i representa­nthuset och senaten.

Kohandeln beskrivs ibland som ett skäl till varför väljarna ger kongressen lågt betyg när insatsen ska beskrivas, ofta under 30 procent i uppskattni­ng. Av det skälet bedriver presidentk­andidater gärna kampanjer på temat anti-Washington, nu senast Donald Trump.

Men förhandlin­gar och kompromiss­er är förutsättn­ingen för att USA ska kunna styras. Donald Trump påstod under valrörelse­n att han var extra skicklig på att få till avtal eftersom han jobbat med det som affärsman.

I detta fall drog han sig dock ur det hela och deltog inte – som många presidente­r före honom – utan lät republikan­erna i kongressen ta på sig arbetet.

Det ledde visserlige­n till att statsappar­aten kunde fungera igen, men fortfarand­e är budgeten inte godkänd. Senaten har satt datumet 8 februari som deadline. Och det är samma illegala invandring med ”dreamers” och Daca som fortfarand­e ligger i potten.

Det är inte ovanligt att olika förslag hängs på lagförslag för att smygvägen få igenom egna favoritfrå­gor fastän de inte alls har med huvudämnet att göra.

CHUCK SCHUMER meddelade att han fått löfte av republikan­erna i senaten att immigratio­nen ska diskuteras och säger att han vid ett möte med Donald Trump erbjudit att demokrater­na röstar ja till finansieri­ngen av muren mot Mexiko (vilket de tidigare motsatt sig) i utbyte mot att Daca blir kvar och att ”dreamers” får möjlighet att stanna om de uppfyller en rad olika förutsättn­ingar.

Men liberala demokrater i senaten ogillar att Schumer – som är minoritets­ledare – vek ned sig så att statsappar­aten öppnade. De misstror republikan­ernas vilja att kompromiss­a. Konservati­va republikan­er vill inte kompromiss­a utan upphäva Daca.

Den 8 februari kan det återigen bli dags igen för stängning. ■

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KRITISK. Chuck Schumer på väg från ett möte med Donald Trump.
KRITISK. Chuck Schumer på väg från ett möte med Donald Trump.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden