Göteborgs-Posten

ÅTAL FÖR LASTBILSDÅ­DET INOM KORT

- ANJA HAGLUND

Inom kort kommer åtalet om lastbilsdå­det i Stockholm. Vad som drev Rakhmat Akilov, som erkänt attentatet, att meja ner oskyldiga människor på Drottningg­atan är fortfarand­e oklart. Men förundersö­kningen kan ge svar om både motiv och drivkrafte­r.

– Det mest intressant­a kommer att vara storyn kring Akilov, säger terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

Lastbilsdå­det på Drottningg­atan den 7 april 2017 kom att bli den värsta attacken i Sverige i sitt slag. Fem människor dog och många skadades. I målet finns över 150 målsägande­n: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.

Åtal kommer tisdagen den 30 januari, enligt åklagaren. Rättegånge­n, som enligt plan inleds den 13 februari, väntas bli den största i sitt slag.

– Det är det första terrordåde­t som skett i Sverige som prövas rättsligt och det har påverkat de flesta i landet på något sätt, så det är klart att intresset är mycket stort, säger Ingela Hessius, rättsexper­t och brottmålsa­dvokat med mångårig erfarenhet som både åklagare och försvarare. I SAMBAND MED åtalet släpps också förundersö­kningen. Då kommer många av de frågetecke­n som om- gärdat attacken att rätas ut, enligt terrorexpe­rten Magnus Ranstorp.

– Jag tror att de flesta vill veta varför han gjorde det, vad kontexten kring själva attacken var. Och om han agerade ensam eller om han har några kopplingar till radikala miljöer, säger han.

– Det handlar både om vad man tankat ner från hans sociala medier och vad den internatio­nella utredninge­n lett till. Han har ju spenderat mycket tid utomlands och det kan finnas intressant­a kopplingar där.

Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrot­t genom mord. I debatten inför åtal och rättegång har det spekulerat­s i om att det kan bli svårt att fälla honom för terrorbrot­t. För det krävs uppsåt att allvarligt skada en stat. Dessutom ska avsikten med gärningen vara att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkning­sgrupp. SEDAN LAGEN KOM 2003 har endast sex personer i Sverige blivit dömda för terrorbrot­t. Men Magnus Ranstorp hyser inga tvivel i Akilovs fall.

– Jag har svårt att se att han inte kan dömas för terrorbrot­t. Det här attentatet är nästan definition­en av att injaga skräck i en befolkning eller en befolkning­sgrupp. Den kedjereakt­ion som kom efteråt, med alla rykten, paniken. Det hade kunnat leda till en väldigt stark polariseri­ng i samhället, säger han.

Att han döms för terrorbrot­t är angeläget, konstatera­r Ingela Hessius.

– Det är väldigt viktigt. För att visa att vi klarar av att hantera terroriste­r i Sverige. Det här fallet får ju genomslags­kraft i andra länder. Det sänder signaler till terrorgrup­perna också att vi kan utreda och döma terroriste­r.

Något annat straff än lagens strängaste kan inte komma ifråga, säger hon.

– Det finns inget annat än livstid för honom.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? STAD I CHOCK. Fem människor dog och många skadades i terrordåde­t på Drottningg­atan den 7 april 2017. I målet finns över 150 målsägande­n: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.
Bild: ANDERS WIKLUND STAD I CHOCK. Fem människor dog och många skadades i terrordåde­t på Drottningg­atan den 7 april 2017. I målet finns över 150 målsägande­n: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.
 ?? Bild: VICTOR LUNDBERG ?? VILL FÅ SVAR. Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp ser fram emot att frågeteckn­en kring den misstänkte snart reds ut.
Bild: VICTOR LUNDBERG VILL FÅ SVAR. Terrorexpe­rten Magnus Ranstorp ser fram emot att frågeteckn­en kring den misstänkte snart reds ut.
 ?? Bild: TT ?? FÅNGADES PÅ BILD. Efter terrordåde­t visade polisen upp en bild på den man (Rakhmat Akilov) som man ville komma i kontakt med.
Bild: TT FÅNGADES PÅ BILD. Efter terrordåde­t visade polisen upp en bild på den man (Rakhmat Akilov) som man ville komma i kontakt med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden