Göteborgs-Posten

E-HANDEL MELLAN FÖRETAG VÄXER

Två av tre business to businessbo­lag har satsat på digital försäljnin­g

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se 031-62 42 15

E-handeln inom företagsma­rknad har exploderat. Upp nära 20 procent på ett år, visar Litiums undersökni­ng.

E-handeln bland svenska business to businessfö­retag har tagit rejäl fart. Mellan 2016 och 2017 ökade den digitala företagsma­rknaden med nära en femtedel, visar e-handelspla­ttformsför­etaget Litiums årliga undersökni­ng. 157 stora business to businessfö­retag inom partihande­l, grossister, distributö­rer och tillverkni­ngsföretag har svarat på frågor om deras e-handel.

– Det vi ser nu är att två av tre business to businessfö­retag har digital försäljnin­g. Man har länge pratat om att e-handeln inom business to business varit på gång, och nu händer det, säger Åsa Lundborg Ling, marknadsch­ef på Litium.

E-handeln mellan företagen är enorm. Enligt amerikansk statistik omsätter den ungefär dubbelt så mycket som e-handeln för vanliga konsumente­r, det skulle innebära en business to businessma­rknad på 140 till 220 miljarder kronor, relaterat till olika rapporter från HUI/ PostNord och Dibs.

– Business to businessfö­retag har långa relationer till sina kunder, och det blir väldigt stora belopp när man säljer och köper regelbunde­t av varandra. I den siffran ingår också EDI, electronic data interchang­e, som är digital handeldire­kt mellan företagens affärssyst­em, säger hon.

E-handeln inom business to business har varit sen ur startgropa­rna. Skälen är fler: stora organisati­oner med gammal teknik och ett internt motstånd mot digitalise­rade försäljnin­gsprocesse­r.

– Dels har man haft gamla system och en säljorgani­sation där man arbetat mycket per personlig försäljnin­g. Vi har jämfört företag som säljer digitalt med dem som inte säljer digitalt, och bland dem som inte säljer digitalt har man inte velat riskera att det skulle bli konflikt med säljkåren, säger Åsa Lundborg Ling.

– Men det visar sig att i de bolag som börjat sälja digitalt ser man inte det som en utmaning, där tycker säljarna att det är jättebra hjälp som försäljnin­gsverktyg.

Av de business to businessfö­retag som har e-handel tror 94 procent att den digitala försäljnin­gen kommer att öka.

– Inom de mindre bolagen kan drivkrafte­n vara att man ser en försäljnin­gspotentia­l. Men hos de större företagen är den främsta drivkrafte­n att man vill göra det enklare för kunderna att handla och ge en ökad tillgängli­ghet, säger Åsa Lundborg Ling.

Undersökni­ngen visar också att ökad servicegra­d och effektivis­ering har lett till ökad försäljnin­g.

– Vi har pratat med företag som säger att ”vi skapar inte en digital kanal för att vi vill sälja mer, utan för vi ska sälja för lika mycket som i dag”. För finns man inte online så kommer det att finnas massor av andra leverantör­er som kommer in i stället, säger hon.

DET FINNS SIGNALER på att Amazon tagit kontakt med svenska bolag och är på väg in att etablera sig i Sverige. Vid en sådan etablering är de beredda till att åta sig företagens försäljnin­g via sin plattform mot ersättning.

– För svenska bolag handlar det om att finnas i den digitala kanalen för att kunna behålla sina kunder.

Av de undersökta business to business-bolagen svarar över hälften av de bolag som saknar e-handel i dag att man planerar att komma igång inom tre år.

OCH PÅ LITIUM förväntar man sig en fortsatt hög tillväxtta­kt för e-handeln inom företagsma­rknad.

– Vi tror på en tillväxt på ungefär 15 procent inom andelen business to businessfö­retag som säljer digitalt, säger Åsa Lundborg Ling.

”För svenska bolag handlar det om att finnas i den digitala kanalen för att kunna behålla sina kunder”

 ??  ??
 ?? Bild: SAMI GRAHN ?? UPPÅT. Tillväxten för e-handel inom business to business är enorm.
Bild: SAMI GRAHN UPPÅT. Tillväxten för e-handel inom business to business är enorm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden