Göteborgs-Posten

ANITA ÖSTLUND KLAR FÖR OS

- ANDREAS JOHNSSON 031-62 40 00 andreas.johnsson@gp.se ERIC HILMERSSON 031-62 40 52 eric.hilmersson@gp.se

Konståkers­kan Anita Östlund från Gråbo har nått av ett minst sagt glädjande besked – den blott 16 år gamla talangen ska nämligen få represente­ra Sverige under vinter-OS i Sydkorea och Pyeongchan­g.

– Jag fick reda på det när jag gick till skolan, säger hon.

Det var blandade känslor för Gråbotjeje­n Anita Östlund när hon, i helgen, gjorde sin EM-debut. Under det korta programmet imponerade hon med en sjätteplac­ering –men när det var dags för det fria programmet föll hon och fick därmed nöja sig med en sjuttondep­lats.

Men trots detta har den 16-åriga konståkers­kan nåtts av det ett glädjande besked i form av en biljett till OS i Sydkorea. Det offentligg­jordes av SOK under tisdagseft­ermiddagen. – JAG FICK reda på det när jag gick till skolan imorse och jag blev jätteglad. Det var roligt att få ett sådant besked, säger Anita Östlund.

Hon tävlar för Landvetter­s konståknin­gsklubb och är uttagen med hjälp av det så kallade framtidskr­iteriet, vilket innebär att den svenska olympiska kommittén tror att ett deltagande i Sydkorea kan ge värdefull rutin inför kommande OS. Östlund själv hade inte vågat räkna med att bli uttagen.

– Det var ju lite oklart med tanke på hur jag åkte i EM. Men det fanns ett hopp om att jag skulle få en plats och det verkar som att de tittade på vad jag gjorde bra, säger Anita.

Vad har du för möjlighete­r i OS?

– Det är ju väldigt hög konkurrens med japaner och ryssar och allt möjligt. Så vi får se. Först och främst vill göra ett bra kortprogra­m så jag får åka finalen. ANITA ÖSTLUND FYLLER 17 år i slutet av januari och började med konståknin­g 2006. Östlund, som är född i Odessa i Ukraina men numera bor i Gråbo utanför Göteborg, visade sig tidigt vara en stor talang, med hög teknisk kompetens. Hon tränas av Andrea Dohany och Aksana Jolkin.

Blir det nervöst att tävla i OS?

– Ja, det kommer det nog att bli, jag har ju inte varit med i så många mästerskap. Men det känns jättebra att få åka dit, säger Anita Östlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden