Göteborgs-Posten

”Det blir tyvärr omöjligt för honom att fortsätta”

Tord Karlsson (S) lämnar politiken efter skandalen i Intraservi­ce. ”Det känns djupt orättvist”, säger kommunalrå­det som menar att många av felaktighe­terna inträffade före hans ordförande­skap.

- 031-62 41 24 ∙ arne.larsson@gp.se

När nyheten briserat kom ett mejl från Mats Lövgren, mannen bakom Stoppa Västlänken. Han beklagade Johan Nyhus avgång och skrev att även om de två tyckte helt olika, så såg han Nyhus som stadens modigaste och varmaste politiker – en som alltid vågade ta diskussion­en.

Risken finns att det lilla skymmer det stora när Ann-Sofie Hermansson möblerar om – och visst, Tord Karlssons öde innehåller många kittlande ingrediens­er. Men att Johan Nyhus kliver av är större än så.

KRING TORD KARLSSON har det stormat sedan stadsrevis­ionen i höstas släppte sin rapport om resekultur­en på Intraservi­ce. Allianspol­itiker har staplat avgångskra­v på hög och när Ann-Sofie Hermansson till sist meddelade Tord Karlssons avgång var det bland annat att han var ”ansatt som person” hon angav som skäl.

Att till och med samarbetsp­artiet Miljöparti­et skickade ut ett pressmedde­lande med rubriken att han borde avgått tidigare säger en del – Tord Karlsson har onekligen lyckats skaffa sig en del ovänner på vägen. Man ska nog inte utesluta att det finns ett visst jubel även bland vänsterpol­itiker. De har inte glömt hur han dömde ut en bredare satsning på sextimmars­dag i en GP-intervju i somras.

Ann-Sofie Hermansson har under hela Intraservi­ceskandale­n drivit linjen att Tord Karlsson må ha gjort någon mindre miss, men att han knappast kan lastas för resor som ägde rum före hans korta tid som nämndordfö­rande – och att han tagit tag i att städa upp i kulturen.

Så, vad har förändrats?

SPELAR DET ROLL att Tord Karlsson i en GT-artikel kritiserad­e Maria Rydéns resor? Ann-Sofie Hermansson betonade noga på presskonfe­rensen på tisdagen att hon inte har lust att ha synpunkter på hur andra partier sköter sitt – så: ja, det är inte alls otroligt att Karlsson testade hennes tålamod när han vältrade sig i Rydéns olycka.

Till det kommer hotet om att Tord Karlsson inte ska beviljas ansvarsfri­het i rollen som nämndordfö­rande. Enligt uppgifter till GP har Socialdemo­kraterna fått sådana indikation­er, även om Ann-Sofie Hermansson förnekar att så är fallet.

I vilket fall som helst har det förstås gått upp för S-ledningen att den här historien inte bara försvinner. Tvärtom kunde den mycket väl ha förvärrats med den årliga revisionen.

Alltså vill man lämna den bakom sig och försöka rikta våra blickar framåt, mot valet, istället.

Och i samma svep försvinner alltså Johan Nyhus – den politiker i staden som oftare och tydligare än alla andra stått upp för Västlänken och tagit de tuffa smällarna.

Att till och med samarbetsp­artiet Miljöparti­et skickade ut ett pressmedde­lande med rubriken att han borde avgått tidigare säger en del

JOHAN NYHUS VAR aktuell som kommunstyr­elseordför­ande när Anneli Hulthén lämnade posten. Men han var aldrig intressera­d och istället blev det Ann-Sofie Hermansson – efter en maktkamp mellan distriktso­rdföranden Anna Johansson och Anneli Hulthén, som slutade till den förras fördel.

Johan Nyhus jobbade nära Anneli Hulthén och frågan är hur väl han trivts och passat in i Hermansson­s lag. Det har talats om att han varit på väg att lämna under en tid.

Man kan tolka det som att kommunstyr­elsens ordförande i och med detta stärker sitt grepp om makten. Å andra sidan vill de flesta ledare bygga sina lag, så hur anmärkning­svärt det är och vilka konsekvens­er det kan få kan man diskutera. Företrädar­e för MP och V har i olika sammanhang antytt att samarbetet var enklare på Hulthéns tid.

HURSOMHELS­T SÅ TAPPAR Socialdemo­kraterna en politiker som får sin värste meningsmot­ståndare att skicka ett mejl med slutklämme­n: ”Göteborg blev nu lite fattigare”.

 ?? Bild: ROBIN ARON ?? TVÅ GÅR. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) berättade om Tord Karlssons avgång på en presskonfe­rens i går. Även Johan Nyhus (S) avgår.
Bild: ROBIN ARON TVÅ GÅR. Kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) berättade om Tord Karlssons avgång på en presskonfe­rens i går. Även Johan Nyhus (S) avgår.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden