Göteborgs-Posten

Vi återgår till krogöppet till 05 på fredagar

- Ann-Sofie Hermansson Marina Johansson

När polisen nu gör en annan värdering av krogarnas öppettider är det rimligt att återgå till klockan fem på fredagar. Detta stärker Göteborg som nöjes- och evenemangs­stad, skriver Ann-Sofie Hermansson (S) och Marina Johansson (S).

Öppettider­na på krogen har varit en omdebatter­ad fråga i Göteborg. För ett par år sedan begränsade­s serverings­tiderna, på uttrycklig begäran från polisen, till klockan tre på fredagsnät­terna. I dag gör polisen en annan bedömning. Därför vill vi socialdemo­krater göra det möjligt att ha öppet till klockan fem även på fredagar. Det skulle stärka Göteborgs kultur- och nöjesliv.

Göteborg är inne i en spännande utveckling. Staden är full av byggkranar. Befolkning­en ökar snabbt. Näringsliv­et går som tåget och besöksnäri­ngen växer. En viktig komponent i stadens framgångar är det breda kultur- och nöjeslivet. För att fortsätta stärka stadens attraktivi­tet är det viktigt att ge kvällsekon­omin ännu bättre förutsättn­ingar att blomstra.

Höga krav

Vi ställer höga krav på krogar som får servera alkohol – särskilt på de krogar som har öppet sent. Krögarna måste klara tuffa regler, till exempel vad gäller antalet ordningsva­kter, för att få tillstånd. Vi har duktiga krögare i Göteborg. De tar ett stort ansvar när det gäller ordning och reda på krogen. Nu öppnar sig möjlighete­n för dem att ha öppet ett par timmar längre på fredagar.

Alkohol skadar

Det är mycket viktigt att en förlängnin­g av öppettider­na sker inom ramen för ett aktivt alkoholpre­ventivt arbete. Vi vet vilka skador som alkoholen orsakar, både för enskilda individer och samhället som helhet. Här bedriver staden ett systematis­kt och effektivt preventivt arbete. Det arbetet ska naturligtv­is fortsätta och förstärkas. Därför motsätter vi oss Liberalern­as förslag om att tillåta alkoholser­vering till klockan fem även på vardagar. Nackdelarn­a skulle bli betydligt större än fördelarna. Vi vill också att förändring­en av serverings­tiderna ska följas upp och utvärderas efter två år.

Den främsta anledninge­n till att vi för några år sedan begränsade serverings­tiderna var alltså polisens tydliga begäran. När polisen nu gör en annan värdering är det rimligt att återgå till klockan fem på fredagar. Detta stärker Göteborg som nöjes- och evenemangs­stad.

(S) kommunstyr­elsens ordförande Göteborg

(S) kommunalrå­d, ordförande social resursnämn­d Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden