Göteborgs-Posten

Två politiker väljer att gå

Ordförande­n för nämnden för Intraservi­ce, Tord Karlsson, lämnar sina uppdrag i kommunen. Även Johan Nyhus, ordförande i trafiknämn­den, väljer att sluta. Nyheten presentera­des av Ann-Sofie Hermansson (S) vid en presskonfe­rens igår.

- EVALIS BJÖRK evalis.bjork@gp.se 031-62 43 93

Beskeden om att två av Göteborgs S-märkta kommunalrå­d nu hoppar av kom igår. Men orsaken till avhoppen skiljer sig åt.

Tord Karlsson har, i rollen som ordförande i nämnden för Intraservi­ce, dragit på sig kritik från stadsrevis­ionen. Det har lett till upprepade krav på hans avgång från opposition­en och nu har han, tillsamman­s med kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, beslutat att han ska sluta.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon har kvar sitt förtroende för Tord Karlsson.

– Han har påbörjat ett bra jobb med att städa upp och göra vad som krävs. Men i och med att han blivit så ansatt i medier och av politiska motståndar­e blir det tyvärr omöjligt för honom att fortsätta. Både för honom som person och för politiken.

Ann-Sofie Hermansson beklagar att Tord Karlsson måste gå och tycker opposition­ens kritik varit orimligt hård.

– När angreppen på honom satte igång på nytt efter jul och nyår gick det inte längre, säger hon. DET FINNS INGET i sakfrågan som förändrats säger hon. Men kritiken kring Intraservi­ce skymmer möjlighete­rna att prata politik.

Tord Karlsson håller med om att det är omöjligt för honom att fortsätta, men han tycker att kritiken mot honom är djupt orättvis.

– Jag är bedrövad, men jag håller med Ann-Sofie Hermansson­s

analys. Det känns hårt, säger han.

Opposition­ens krav på hans avgång och skriverier­na kring det har varit tuffa och påverkat honom mycket.

– Jag har funderat på hur länge jag ska orka.

Tord Karlsson vidhåller att han endast gjort ett formellt fel som ordförande i nämnden för Intraservi­ce och att det inte var så allvarligt att han skulle tvingas gå.

– Många av de brister som revisionsr­apporten pekar på inträffade innan jag var ordförande i nämnden.

FELET SOM TORD Karlsson syftar på handlar om en resa till Seattle. Resan sträckte sig över nio dagar, trots att antalet arbetsdaga­r enligt revisorern­a endast var tre. Stadsrevis­ionen riktade kritik direkt till nämndens ordförande, eftersom han fattat beslutet om att resan skulle genomföras och protokollf­ört beslutet på ett felaktigt sätt.

Tord Karlsson kommer inte att få någon fallskärm eller någon annan ersättning från kommunen när han nu slutar som kommunalrå­d.

– Jag har inte varit anställd tillräckli­gt länge, så jag får inte en krona från kommunen. Det är som det är.

Han är 53 år och har varit kommunalrå­d sedan maj 2016. Förutom uppdraget som ordförande i nämnden för Intraservi­ce har han också bland annat varit ordförande i utbildning­snämnden.

JOHAN NYHUS, ordförande i trafiknämn­den, slutar eftersom han känner sig färdig med jobbet som heltidspol­itiker och vill göra något annat. Det berättade han för AnnSofie Hermansson redan i september förra året.

Ann-Sofie Hermansson säger att han varit en klippa och gjort ett fantastisk­t arbete.

Under sina 13 år inom kommunen har arbetat under Göran Johansson, Anneli Hulthén och de senaste åren under Ann-Sofie Hermansson­s ordförande­skap i kommunstyr­elsen.

Det pratas om att samarbetet mellan dig och Ann-Sofie Hermansson inte flyter på lika bra som det gjorde mellan dig och Anneli Hulthén. Ligger det något i det?

– Jag har samarbetat bra med såväl Johansson, Hulthén som Hermansson. Jag var Annelis stadssekre­terare och vi slet bra tillsamman­s och kom varandra nära. Men Ann-Sofie och jag har också haft ett bra samarbete. Det handlar absolut inte om någon konflikt mellan oss.

Kanske blir det ett jobb inom näringsliv­et. Inget är ännu klart och Johan Nyhus har inte kunnat söka aktivt så länge har sitt uppdrag som kommunalrå­d.

”Många av de brister som revisionsr­apporten pekar på inträffade innan jag var ordförande i nämnden” TORD KARLSSON (S(,

avgående nämndordfö­rande

 ??  ?? SAMLADE PRESSEN. Vid en presskonfe­rens i går presentera­de kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson nyheten att både Tord Karlsson, ordförande­n för nämnden för Intraservi­ce, och Johan Nyhus, ordförande i trafiknämn­den, lämnar sina uppdrag.
SAMLADE PRESSEN. Vid en presskonfe­rens i går presentera­de kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson nyheten att både Tord Karlsson, ordförande­n för nämnden för Intraservi­ce, och Johan Nyhus, ordförande i trafiknämn­den, lämnar sina uppdrag.
 ?? Bild: ROBIN ARON ??
Bild: ROBIN ARON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden