Göteborgs-Posten

Rakhmat Akilovs bakgrund

- ANNA KAROLINA ERIKSSON

En 39-årig uzbek grips i Märsta utanför Stockholm några timmar efter dådet på Drottningg­atan. Några dagar senare erkänner mannen terroristb­rott via sin advokat. Vem är Rakhmat Akilov – och vad gjorde han egentligen här?

Akilov växer upp i Samarkand i Uzbekistan. Han är yngst av fyra syskon. Pappan är svetsare – som Akilov också utbildar sig till – och mamman sjuksköter­ska.

Han har i den rättspsyki­atriska undersökni­ng som gjorts efter dådet i Stockholm betonat att föräldrarn­a inte var stränga. Uppväxten ska ha varit sekulär, enligt vittnen som uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) varit i kontakt med i samband med en kartläggni­ng av Akilov.

Enligt Migrations­verkets handlingar har han själv tidigare uppgett att han tillhör folkgruppe­n tadzjiker och är muslim.

Som vuxen lever Akilov inlednings­vis familjeliv i Samarkand – han gifter sig och får fyra barn. Han försörjer sig som rörmokare och svetsare och i perioder arbetar han i Ryssland. Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) skiljer han sig dock i hemlandet och flyttar omkring 2012 till Turkiet, där han sen ska ha radikalise­rats. ENLIGT DEN rättspsyki­atriska undersökni­ngen ska Akilov, för att klara ekonomin efter den äldsta dotterns kostsamma bröllop, ha åkt till Europa. Efter jobb i Tjeckien, Tyskland och Danmark kommer han till Sverige i oktober 2014.

Väl här ansöker Akilov om uppehållst­illstånd med politiska skäl som grund. Det blir nej från Migrations­verket. Han överklagar beslutet till domstol där han får avslag.

Akilov uppger att han vill stanna i Sverige eftersom det, enligt hans utsago, är farligt för honom i Uzbekistan. Bland annat hävdar han att han blivit gripen efter en demonstrat­ion i hemlandet, blivit fängslad och torterad och anklagad för att ha varit terrorist.

Migrations­domstolen anser inte att hans berättelse är trovärdig. I domen har Akilov ett annat namn, Rahmatjon Kurbonov, och ett annat födelseår. Akilov ska nu utvisas från Sverige, men utvisninge­n kan inte verkställa­s.

Efter att ha arbetat i byggbransc­hen drygt två månader kan han enligt egen utsago skicka hem motsvarand­e runt 27 000 kronor till familjen.

Akilov förekommer inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot får Säpo under 2016 in underrätte­lser om Akilov. De går enligt Säpo inte att belägga.

Den huvudmisst­änkte har visat intresse för extremisti­ska miljöer, däribland terrorröre­lsen IS – men inget tyder på att han ska utföra ett terrordåd, enligt rikspolisc­hef Dan Eliasson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden