Göteborgs-Posten

Fick vänta på akuten – förlorade testikel

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se 031-62 40 00

När mannens ena testikel svullnade upp och började göra ont sökte han hjälp på akuten. Sedan fick han vänta i 19 timmar innan han kom till operation – då var det redan försent. Nu riktar Ivo kritik mot Sahlgrensk­a.

– Det tog för lång tid, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrensk­a.

Det var under en förmiddag i november 2016 som mannen i 30-årsåldern kände hur hans pung började ömma, enligt anmälan till Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg.

”Min första tanke var att ena testikeln hade hamnat i kläm” skriver han.

Några timmar senare svullnade pungen upp och började göra ”väldigt ont”. Vid 16-tiden sökte mannen vård på Sahlgrensk­as akutmottag­ning. Han fick redan efter 15 minuter träffa en sköterska som bedömde att patienten behövde träffa läkare inom två timmar – det dröjde tolv.

– Det tog väldigt lång tid på akutintage­t, vi hade väldigt många patienter vilket orsakade en fördröjnin­g, säger Björn Andersson, chefläkare på Sahlgrensk­a.

– Sen var det inte riktigt typiska symptom för den här typen av tillstånd, de brukar komma mycket snabbare. Det gjorde att det kanske inte bedömdes så akut som man i efterhand kan tycka att det borde gjort. KLOCKAN VAR NÄSTAN halv fem på morgonen när läkare konsultera­des. Denne remitterad­e patienten vidare för ultraljud. Därefter dröjde det ytterligar­e nästan fyra timmar innan detta genomförde­s. Vid ultraljude­t konstatera­des att SAHLGRENSK­A KRITISERAS.

”Först och främst vill vi beklaga det inträffade, det är väldigt tråkigt att det gick som det gick”

BJÖRN ANDERSSON, chefläkare det saknades blodflöde till testikeln och urologjour kontaktade­s då omedelbart, enligt Ivo.

”Läkaren som hade urologjour avvaktade bedömning av patienten till dess han hade slutfört sin röntgenron­d” skriver Ivo vidare i sitt beslut kring klagomålet.

Läkaren bedömde sedan att patienten behövde opereras för testikelvr­ed.

När mannen till slut opererades, strax före lunch dagen efter att han sökt vård, var det redan försent. Det hade då gått omkring 19 timmar från att han först sökte vård. ”VÄNTETIDEN MEDFÖRDE allvarliga konsekvens­er då testikeln fick opereras bort” skriver Ivo och riktar kritik mot Sahlgrensk­a universite­tssjukhuse­t.

– Först och främst vill vi beklaga det inträffade, det är väldigt tråkigt att det gick som det gick, säger chefläkare Björn Andersson.

Han var också den som underteckn­ade Sahlgrensk­as egen Lex Maria-anmälan. Denna gjordes dock först ett år efter det inträffade.

– Exakt varför det tog lite längre tid än det brukar vet jag inte, men en Lex Maria-anmälan kan man göra hur långt tillbaka i tiden som helst, säger Björn Andersson.

– När det gäller Lex Maria så tittar de på vår utredning och vad vi har gjort för att undvika att det händer igen. Där har vi fått godkänt och vi har fullgjort vår skyldighet.

Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Man har tittat över bemanninge­n på akutmottag­ningen och ska införa en planstyrt arbetssätt, så att varje patient får en första diagnos och en planlagd behandling direkt när man tittat på patienten. Det arbetet pågår, säger Björn Andersson.

 ?? Arkivbild: OLOF OHLSSON ?? Mannen blev sittandens på akuten i tolv timmar innan han fick träffa en läkare. Testikeln fick sedan opereras bort.
Arkivbild: OLOF OHLSSON Mannen blev sittandens på akuten i tolv timmar innan han fick träffa en läkare. Testikeln fick sedan opereras bort.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden