Göteborgs-Posten

För hög prislapp kan stoppa ekodukten

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Den planerade ekodukten över Söderleden riskerar att skrotas helt eller skjutas på framtiden. Socialdemo­kraterna i Mölndal tycker att projektet blir för dyrt, vilket Mölndals-Posten var först att rapportera om.

Tanken är att den så kallade socio-ekodukten ska binda ihop Änggårdsbe­rgen och Sandsjöbac­ka naturreser­vat och skapa en tre mil lång park. Från Trafikverk­ets sida handlar det om att man vill bygga bort en barriär för både människor och djur som vill röra sig i området. Syftet är också att minska antalet viltolycko­r.

SOCIO-EKODUKTEN FINNS MED som förslag till den nationella planen för transports­ystem 2018–2029. Planen ska antas i vår, men för att projektet ska bli verklighet kräver Trafikverk­et medfinansi­ering från både Mölndal och Göteborg.

Totalt beräknas projektet kosta cirka 200 miljoner kronor och just nu pågår en dialog om hur mycket de olika parterna ska betala.

– Vi förutsätte­r kommunerna är med och finansiera­r det här. Vi ser ingen annan lösning, säger Maria Patriksson, åtgärdspla­nerare på Trafikverk­et.

Hon vill inte ange några exakta summor, men påpekar att ekodukten över Söderleden skiljer sig mycket från exempelvis den som just nu byggs över E6 vid Sandsjöbac­ka, där Trafikverk­et står för hela kostnaden. Bland annat finns det kommunala vägar som bidrar till barriären.

Mölndals stad planerar också att bygga bostäder i Fässbergsd­alen och då ingår ett grönt stråk som ska leda till ekodukten. Den gröna kilen ingår även i den strukturbi­ld, som Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund (GR) redan har ställt sig bakom.

Enligt Marie Östh Karlsson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Mölndal, handlar det om att kommunerna gemensamt (Mölndal och Göteborg) ska finansiera projektet med cirka 150 miljoner kronor. Då ingår även kostnader för markinlöse­n och för att ordna det gröna stråket på båda sidor av ekodukten.

I början av veckan hade Marie Östh Karlsson ett möte med Johan Nyhus (S) kommunalrå­d i Göteborg angående fördelning­en och de kom då fram till att priset blir för högt.

– Med den prislappen är vi inte beredda att ställa oss bakom det här, säger Marie Östh Karlsson.

Är det inte viktigt att satsa på det gröna stråket?

– Jo, men vi måste ställa det mot mycket annat i kommunen och en ekodukt går inte före skola, vård och äldreomsor­g.

FRÅGAN SKA NU tas upp i Mölndals kommunstyr­else. Opposition­en är sedan tidigare kritisk till projektet. Men däremot har Miljöparti­et, som sitter i koalition med Socialdemo­kraterna, starkt förespråka­t en ekodukt.

– Vi står fast vid vår åsikt. Vi vill ha ett grönt stråk och skapa en helhet i området, säger kommunalrå­det Ulrika Frick (MP).

 ?? Bild: MATS LINDQVIST ?? GRÖN PASSAGE. Ekodukter kan leda både djur och människor över vägen. Bilden är tagen i Norra Tyskland.
Bild: MATS LINDQVIST GRÖN PASSAGE. Ekodukter kan leda både djur och människor över vägen. Bilden är tagen i Norra Tyskland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden