Göteborgs-Posten

Fler känner sig trygga i Angered

- CAMILLA HAAGEN 031-62 40 00 Camilla.Haagen@gp.se PETER LINNÉ 031-62 41 79 peter.linne@gp.se

Den nya trygghetsu­ndersöknin­g för 2017 visar att den upplevda tryggheten ökat i Angered. Åtta av tio av de 1 000 personer som tillfrågat­s uppger att de känner sig trygga.

– Nu känns det som att det börjar bli bättre kontroll, säger Mirko Kukolj, som bott i Angered sedan 1974.

Varje år sedan 2013 har enkätunder­sökningar genomförts med 1 000 personer som medverkat för att undersöka den upplevda tryggheten i Angered. Den senaste gjordes i oktober i fjol och resultaten visar att fler känner sig trygga i området. Med hjälp av Göteborgs universite­t kommer man att analysera innehållet för att ytterligar­e förbättra arbetet. – VI HAR inte hunnit göra några djupa analyser än men det vi kan se är att det skett en minskning gentemot förra året i kategorin ”mycket otrygg” vilket vi är väldigt glada för, säger Lisa Pedersen, som är chef för trygghetss­amordninge­n i Angered.

Nytt för denna undersökni­ng är att man även gjort uppföljnin­gar månad för månad för att se hur specifika händelser påverkar resultaten.

– Från och med förra året har kompletter­ande undersökni­ngar gjorts om 50 personer varje månad. Dessa räknas inte in i den stora undersökni­ngen men de bekräftar resultaten som vi har fått säger, Lisa Pedersen.

Ett av medborgarl­öftena från TRYGGARE. En enkätunder­sökning som gjordes i oktober i fjol visar att åtta av tio känner sig trygga i Angered. LISA PEDERSEN, chef för trygghetss­amordninge­n stadsförva­ltning och polis, som gavs 2016, handlade om det olagliga mopedåkand­et.

– Många av de rån och skjutninga­r som ägt rum i Angered har skett med mopeder. Så ljudet associeras med ett väldigt stort obehag och att människor varit rädda för att bli påkörda. Och här har polisen gjort ett stort arbete för förbättrin­gar.

Det man siktar på nu är att öka tryggheten även på kvällstid. Lisa Pedersen menar att ett nära samarbete med kyrkan och olika frivilligh­etsorganis­ationer som nattvandra­re har förbättrat situatione­n.

– Det finns väldigt många som vill göra gott och hjälpa till i trygghetsa­rbetet, det är viktigt att vi fångar upp dem och hjälper till och stöttar det samarbetet. MARIAN JAHANMIR, 56 år, är relativt nyinflytta­d i Angered men menar att hon känner sig trygg.

– Jag ser aldrig några brott här, det är lugnt och fint. Jag trivs, säger hon.

En kvinna i 60-årsåldern, som inte vill medverka med namn, berättar att det var bättre när hon flyttade hit på 1970-talet men att hon ”inte är rädd nu”.

– Vårt område har ju blivit väldigt uppmärksam­mat både av polis och väktare och det ger ju en ökad trygghetsk­änslan såklart, säger hon. MEN HON MENAR samtidigt att bilden av området är felaktig.

– Vissa vågar inte ens sätta sin fot här, det är ju löjligt!

Mirko Kukolj, 73 år, har bott i Angered sedan 1974 och håller med om att det kan vara oroligt på kvällarna.

– Det finns alltid saker som behöver ändras eller förbättras men så är det ju överallt. Nu känns det som att det börjar bli bättre kontroll, säger han. 30-ÅRINGEN VAR synnerlige­n svårt misshandla­d – dock varken knivhuggen eller skottskada­d. Han var inte kontaktbar och återfick heller aldrig medvetande­t under vårdtiden.

– Nej, det är riktigt. Vi hade ingen möjlighet att förhöra honom, konstatera­r åklagaren.

Den 15 december somnade 30-åringen in och rubricerin­gen på ärendet ändrades från mordförsök till mord.

– För oss är det viktigt att få kännedom om var den här mannen befunnit sig under kvällen och natten, hur han rört sig och tillsamman­s med vilka, betonar Ulrika Åberg.

Har ni några misstänkta i det här fallet?

– Det vill jag inte kommentera. Vi jobbar oss successivt bakåt i tiden.

Hur mycket tempo har ni tappat, i och med att överfallet nu är mer än tre månader gammalt?

– Det är ingen fara. Vi var igång redan från början. Detta är utan tvekan ett brott som går att klara upp, svarar åklagaren.

Den 30-årige mannen fälldes 2009 för grovt vållande till annans död och grovt vapenbrott.

”Det finns väldigt många som vill göra gott och hjälpa till i trygghetsa­rbetet, det är viktigt att vi fångar upp dem”

HAN SATT KRAFTIGT berusad i en lägenhet i Linnéstade­n och fingrade på ett vapen. Ett skott avlossades – enligt domen i Göteborgs tingsrätt – oavsiktlig­t.

En yngre kvinna träffades från nära håll, så illa att hon dog.

– Vi känner till den händelsen. Men vi tror inte att det som mannen nu råkat ut för är hämndrelat­erat. Nej, det här är något helt annat, summerar Ulrika Åberg.

 ?? Arkivbild: TOMAS OHLSSON ??
Arkivbild: TOMAS OHLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden