Göteborgs-Posten

Åklagaren: Mordet var planerat

- GABRIELLA ELBIED PETTERSSON

Otäcka detaljer och rå brutalitet fyller åklagarens beskrivnin­g av mordet på journalist­en Kim Wall.

I går blev den omfattande utredninge­n blivit offentlig.

Ubåtsbygga­ren Peder Madsen misstänks ha bundit Kim Wall, utsatt henne för våld genom bland annat stick och dödat henne, enligt stämningsa­nsökan. Därefter ska kroppen ha styckats och sänkts till havets botten med hjälp av rördelar.

Misstänkte Peter Madsen ska enligt stämningen ha tagit med sig flera verktyg, som kniv och såg, ombord på ubåten den 10 augusti 2017.

Förra veckan väckte åklagaren Jakob Buch-Jepsen åtal mot Peter Madsen för mordet på journalist­en Kim Wall, 30. Peter Madsen är misstänkt för mord, sexualbrot­t och brott mot griftefrid­en. NÄR SJU DAGAR nu gått blir stämningsa­nsökan offentlig och mer av den internatio­nellt uppmärksam­made utredninge­n blir därför känt.

Där framkommer det att åklagaren anser att mordet var planerat och att han anser sig veta hur Kim Wall dödades. Enligt åklagaren ska Madsen ha bundit fast Kim Wall och förgripit sig på henne innan han dödade henne genom strypning eller med kniv. Men någon exakt dödsorsak slås inte fast i åtalet.

Förutom olika verktyg ska Madsen ha haft med sig buntband och järnrör ombord på båten. Rördelarna ska ha använts för att sänka ned kroppsdela­rna till havets botten efter att kroppen styckats, enligt åklagaren.

Åtalet mot Peter Madsen lämnades in till tingsrätte­n för en vecka sedan. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen yrkar

I går blev utredninge­n om mordet på svenka Kim Wall offentlig.

MÖRDAD.

på livstids fängelse eller förvaring, som är ett tidsobestä­mt straff, vid fällande dom.

Vid ett polisförhö­r i oktober erkände Madsen styckning av kroppen och att kvarlevorn­a kastats i Kögebukten, men han nekade till mord och misstanken om sexbrott. Han har lämnat flera olika versioner om hur Kim Wall skulle ha dött genom en olycka ombord på ubåten. ENLIGT PETER MADSENS försvarsad­vokat Betina Hald Engmark nekar han till att han mördat Kim Wall. I ett mejl till TT skriver advokaten att hennes klient fortsatt förnekar brott, med undantag för brott mot griftefrid då han erkänt att han slängde Kim Wall till sjöss.

”Min klient är självklart påverkad av fallet, och han är liksom jag något överraskad över stämningsa­nsökans utformning baserat på de upplysning­ar som finns i saken. Nu är inte alla uppgifter ännu kända i pressen, så vi avvaktar domstolsfö­rhandlinge­n innan vi eventuellt kommentera­r ytterligar­e”, skriver Betina Hald Engmark till TT.

Flera gånger har Peter Madsen frivilligt gått med på omhäktning och han sitter inlåst i väntan på rättegånge­n.

Rättegånge­n mot Peter Madsen inleds den 8 mars.

 ?? Bild: TT ?? MISSTÄNKT MORDPLATS. Ubåten som den åtalade Peder Madsen sänkte i havet lyftes upp och bogserades in till Köpenhamn för undersökni­ng av tekniker.
Bild: TT MISSTÄNKT MORDPLATS. Ubåten som den åtalade Peder Madsen sänkte i havet lyftes upp och bogserades in till Köpenhamn för undersökni­ng av tekniker.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden