Göteborgs-Posten

Kinesisk tystnad om Gui Minhai

- TOMAS LAUFFS

Kinesiska myndighete­r vägrar svara på frågor om bortförand­et av den svensk-kinesiske förläggare­n Gui Minhai. Samtidigt växer kritiken mot landets agerande.

Hua Chunying, talesperso­n för Kinas utrikesdep­artement, sade sig inte ”känna till några detaljer” och att ”ärendet ligger utanför myndighete­ns befogenhet­er”, när hon frågades ut av reportrar vid en presskonfe­rens. Hon ville heller inte svara på frågor om Kina och Sverige diskuterat gripandet, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Utrikesmin­ister Margot Wallström (S) kallade under gårdagen till sig Kinas ambassadör, och sade då att Utrikesdep­artementet arbetar dygnet runt med frågan. Men UD har under tisdagen inget nytt att berätta om fallet, uppger man för TT. BORTFÖRAND­ET HAR VÄCKT ilska från flera håll. Människorä­ttsgruppen Amnesty Internatio­nal beskriver händelsen som ”direkt skrämmande”. Det faktum att Gui gripits och förts bort mitt framför ögonen GRIPEN IGEN. på svenska diplomater – i vilkas sällskap han befann sig i samband med en eskort till ett läkarbesök – borde ses som en ”varningskl­ocka” för världssamf­undet, säger Amnesty Internatio­nals Kinaanalyt­iker William Nee.

”Det är nu viktigt att utländska regeringar, i synnerhet Sveriges och EU, svarar kraftfullt”, skriver människorä­ttsorganis­ation Human Rights Watch i ett uttalande.

 ?? Arkivbild: VINCENT YU ?? Den svenske förläggare­n Gui Minhai.
Arkivbild: VINCENT YU Den svenske förläggare­n Gui Minhai.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden