Göteborgs-Posten

Öppnar konstvärld­en

- TENTHAUS WINTER DEPOT SARA ARVIDSSON

Sara Arvidsson ser en utställnin­g som fungerar som en brygga mellan konstvärld­en och omvärlden.

Kastellgat­an 10 Utställnin­gen pågår t o m 11 februari Tenthaus Oslo är ett norsk konstnärsk­ollektiv som specialise­rar sig på processart­ade samarbeten: de bjuder in människor som inte har någon konstnärli­g bakgrund till att medverka i olika konstproje­kt. Härigenom byggs en brygga mellan den inavlade konstvärld­en och omvärlden, något som förhoppnin­gsvis också konsten kan tjäna på. MEDLEMMARN­A Helen Eriksen, Ebba Moi och Stefan Schröder har sin bas i Oslo, där de sedan tio år tillbaka arrangerar utställnin­gar, performanc­e och workshops. Nu besöker de Galleri Box med utställnin­gen Tenthaus Winter Depot, vars syfte är att efterlikna lagerutrym­mena man kan finna på exempelvis museum. Ett fyrtiotal Göteborgsk­onstnärer har lämnat in verk – de flesta är små – och flera SFI-studenter vid Hermods har i sin tur installera­t och kommentera­t dem.

På vernissage­kvällen är galleriet välbesökt. De snygga lagerhyllo­rna av Schröder fyller merparten av de bägge rummen och fyllts av ett gytter av skulpturer, målningar, teckningar och diverse objekt. Till en början blir jag så trött – det finns för mycket att ta in, samtliga verk tycks tävla om uppmärksam­het.

Men när jag väl börjar läsa SFI-studentern­as kommentare­r blir jag mer intressera­d; en del av dem är fantastisk­t klarsynta och humoristis­ka. De knyter samman utställnin­gen och uttrycker en nyfikenhet som man sällan påträffar hos luttrade konstentus­iaster. Utan dem hade den här utställnin­gen inte blivit särskilt lyckad.

Det finns emellertid flera verk som passar väl i sammanhang­et. Jag fastnar framför Jaqueline Forzelius lilla modell av massmördar­en Anders Behring Breiviks rum, som innehåller många bekvämligh­eter fast det är kalt och själlöst. Det fungerar som ett avskräckan­de exempel och låter oss ana vad ensamhet och isolation kan göra med en människa.

Tenthaus Depot är en utställnin­gsserie som härefter kommer arrangeras i Oslo, och säkerligen kommer resultatet se annorlunda ut då. Det är lite det som är tjusningen med denna typ av projekt: de blir olika gång för gång och är svåra att förutse. Men budskapet blir detsamma: hur viktigt det är att motverka historielö­shet och uteslutnin­g. De flesta av oss har säkerligen lagerutrym­men vi skulle behöva öppna upp och dela med oss av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden