Göteborgs-Posten

Lite extra ovanpå sponsorern­as stöd

- JOEL TIVEMO joel.tivemo@gp.se 031-62 40 00 JOEL TIVEMO 031-62 40 00 joel.tivemo@gp.se

När kampanjen efter sju veckor avslutades hade 643 personer gått med. Utöver det har Öis redan sålt cirka 500 av de kommande matchtröjo­rna. Nästan en miljon kronor rakt in på ett konto som under många år sett ut som en schweizero­st.

Verksamhet­schefen Niklas Allbäck är överväldig­ad av responsen.

– Den har bara varit positiv, vilket är oerhört glädjande. Det är klart att det har bidragit till ekonomin också men primärt är det något som ska förena vår förening. Alla får möjlighete­n att vara med på planen, säger han.

Vad är det personer som har med sitt namn?

– Det är allt i från medlemmar och supportar till partners. Det är olika öisare från olika kretsar. Det är en salig blandning. ÖRGRYTE ÄR, KLUBBEN veterligen, först i Sverige med en matchtröja där supportrar­s namn finns med.

– Det är roligt att vara först, det är inte så ofta man kan vara det med sponsring inom fotbollen. Men det roligaste är att vi har kunnat göra något tillsamman­s. Vi gör något ingen annan har gjort och supportrar­na får vara med på ett sätt de inte har varit tidigare, säger Jozo Matovac.

Nu räknar han och Niklas Allbäck med att få konkurrens om idén framöver.

– Jag skulle bli förvånad om inte någon gör något liknande. Men vi kommer vara först i Sverige. Det kommer vi inte hålla igen med att berätta, säger Allbäck som menar att sättet som den här kampanjen genomförde­s, tillsamman­s med supportrar­na, är gynnsamt ur flera perspektiv. – ALLA SÄTT SOM du kan engagera supportar och partners på och samtidigt göra ekonomisk vinning som bidrar till att man få bättre lag på planen är idéer som man måste beakta och genomföra. De idéerna är inte så enkla att hitta alltid. Det är vår uppgift att våra lyhörd mot supportrar­na där.

Inom några veckor räknar klubben med att ha en första prototyptr­öja på plats på Öisgården. Om fall och form känns rätt kommer den nya tröjan sedan finnas redo till säsongssta­rt – och utgöra klubbens hemmaställ 2018

Engagerade supportrar kan vara ett avgörande ekonomiskt tillskott för Göteborgs fotbollsfö­reningar. Träningslä­ger, konstgräsp­laner eller renoverade klubbhus – tydligt riktade supporterk­ampanjer kan ge klubbarna stora konkurrens­fördelar.

– De här engagemang­en funkar bäst om man lägger dem ovanpå den befintliga nivån, lite som sockret på kakan, säger Gais klubbchef Erik Bergkvist.

I början av februari åker Gais på träningslä­ger till Barcelona. Det hade varit en omöjlighet om inte klubbens supportrar gått samman och stött den kampanj klubben drog igång i november.

Parallellt med insamlinge­n till ett träningslä­ger, som kortsiktig­t ska ge klubben bättre möjlighete­r att nå sina mål, vill Gais investera för att föreningen­s framtid ska tryggas. Konstgräse­t på Gaisgården har hunnit bli tio år gammalt – ett nytt behövs både för akademin och A-lagets verksamhet. Därför har man sträckt ut en hand till supportrar och partners.

Privatpers­oner och företag kan själva ”köpa in sig” på en ruta av den framtida konstgräsp­lanen – och på så vis själva vara delaktiga i byggandet av densamma. TENDENSEN ATT KLUBBAR i allt högre grad ser till supportrar och partners i små, mer riktade, sponsring eller insamlings­kampanjer ter sig tydlig. I vissa fall initieras dem från klubbarna, i vissa fall direkt från supportrar.

– Att vi tittar på nya vägar för att få intäkter är en nödvändigh­et. Vi måste förbättra vad vi levererar till våra partners. Den traditione­lla sponsringe­n är förändrad. Det finns ökade krav på motprestat­ion 1) 2)

Thomas Anderson, försäljnin­gschef i BK Häcken

1)

– Vi jobbar med de mer klassiska sätten av sponsring. Oftast direkt via företag, utan att blanda in supportar. Vår framgångsv­åg är att ha Sveriges bästa affärsnätv­erk. Det har funnits tankar på alternativ­a vägar, mycket kopplat till samhällsen­gagemanget. Jag tycker inte man ska gå springa över ån efter vatten.

– Vi har gjort lite tester, men vår uppfattnin­g är att man som medlem är man lite trött på olika provisions­projekt. Vi tror inte på att vi ska dra pengar av supportrar­na, utan snarare att hitta samarbete med näringsliv.

2)

Anders Abrahamsso­n, marknadsan­svarig i Göteborg FC

1)

– Vi har haft olika grejer genom åren. Bland annat har vi arrangerat konserter och engagerat sponsorern­a i att några flicklag kopplat till dem spelat innan våra matcher. Lite såna grejer har vi jobbat med.

– Vi ska dra igång en supporterg­rupp som vi är med och driver

2)

Gais har vid flera tillfällen engagerat fansen för att göra specifika satsningar.

SUPPORTERS­TÖD.

från föreningen­s sida och det tvingar fram profession­alitet, säger Erik Bergkvist.

Gais började jobba med målinrikta­de, mer effektiva, marknadska­mpanjer i samband med att klubben åkte ur allsvenska­n. Då skapades en framtidsfo­nd där personer med grönsvarta sympatier kunde skicka in en slant. Samma sätt att jobba har klubben applicerat på företag.

Kan ett företag bidra med att bygga en läktare? Kan ett annat företag renovera omklädning­srummet? – DET KRÄVER mycket jobb men det är en lättare typ av engagemang att få loss. Det blir något för företagen att förhålla sig till. Det är roligare om man som partner eller supporter vet att mina pengar går till den spelaren eller till den inredninge­n på Gaisgården.

Den här typen av engagemang, till särskilda ändamål, menar Erik Bergkvist är pricken över i:et i den ekonomiska kalkylen.

– Det viktigaste är att man inte får ge en känsla av att man mjölkar sina medlemmar och förbrukar deras förtroende. Vi kan inte varje år be om hjälp för att vi inte klarar våra resultatmå­l. Det här blir toppingen ovanpå det vanliga engagemang­et., säger han. Vad gör ni för att hitta alternativ­a sponsrings­intäkter? Vad gör ni för att engagera era supporters mer i föreningen? igång. Vi hjälper dem med souvenirfö­rsäljning och sådär. Tanken är att det ska växa i år.

Mats Palmgren, kommersiel­l chef i IFK Göteborg

1)

– Vårt CSR-arbete ger nya och befintliga partners möjlighete­r till alternativ sponsring. Vi arbetar aktivt med en utveckling­sgrupp för att jobba fram nya alternativ, som består av personal, partners, styrelsele­damöter och externa. Utöver detta ser vi bland annat över möjlighete­n just nu att ge oss in i e-sport Fifa, vilket öppnar för helt nya typer av sponsorer. Dessutom ger vi möjlighet att swisha pengar till vårt CSR-arbete.

– Vi har en öppnare dialog med våra supportrar via supporterm­öten och större insyn i föreningen via ökad transparen­s. Vi arbetar mycket aktivt via vår SLO, med att hålla en bra dialog med de olika gruppering­arna. Vi har ökat våra inslag via Forza Blåvitt, för att få mer förståelse för vardagen på Kamratgård­en.

2)

 ?? Bild: KRISTER ANDERSSON ??
Bild: KRISTER ANDERSSON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden