Göteborgs-Posten

Den nya vägen till EM 2020

- ANDERS WALLIN

I höst gör Nations League entré i landslagsf­otbollen. I potten finns fyra platser till EM 2020. Här är förutsättn­ingarna inför dagens lottning i Lausanne.

Fotbolls-EM 2020 har ett par nya inslag. För första gången kommer mästerskap­et inte att avgöras i ett eller två värdnation­er, utan nu är det spel i 13 europeiska värdstäder – Amsterdam, Baku, Bilbao, Bryssel, Budapest, Bukarest, Dublin, Glasgow, Köpenhamn, London, München, Rom och S:t Petersburg – som gäller.

Dessutom erbjuder Europeiska fotbollsfö­rbundet Uefa ytterligar­e en kvalificer­ingsväg till slutspelet.

Vid sidan av det vanliga kvalet finns numera Nations League.

Turneringe­n ersätter majoritete­n av ”betydelsel­ösa” träningsma­tcher, och i slutändan innebär det nya tävlingsfo­rmatet att fyra landslag kommer säkra sina EMplatser via grupp- och slutspel under hösten respektive sommaren. VAD ÄR DET då som väntar?

Givetvis blir detaljerna tydligare efter onsdagens grupplottn­ing i Lausanne, Schweiz. Men redan nu är det klart att Blågult spelar i Bdivisione­n och att seedningen även har placerat förbundska­pten Janne Anderssons landslag i divisionen­s ”andra skål”.

Konkret innebär det att Sverige hamnar i en trelagsgru­pp med ett lag från skål ett och ett lag från skål tre, vilket betyder Österrike, Wales, Ryssland eller Slovakien och Nordirland, Danmark, Tjeckien eller Turkiet. Gruppspele­t avgörs med hemma- och bortamatch­er i september, oktober och november.

De fyra gruppvinna­rna i A-divisionen spelar slutspel med semifinale­r och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegra­rnas hemländer.

Gruppvinna­rna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner. DE 16 FRÄMSTA lagen som inte redan är kvalificer­ade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra mästerskap­splatser genom ett slutspel; semifinal och final.

Om en gruppvinna­re redan kvalat in till EM går slutspelsp­latsen vidare till det näst bästa laget.

Lottningen börjar klockan 12.00.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden