Göteborgs-Posten

Skrällarna­s dag i Australien

-

Oseedade – men framme i semifinal i Australian Open. Kyle Edmund och Elise Mertens har tagit tennisvärl­den med storm. – Fantastisk­t, sade Edmund.

Britten Kyle Edmund, rankad 49:a i världen, vann med 6–4, 3–6, 6–3, 6–4 över den tredjeseed­ade bulgaren Grigor Dimitrov. 23-åringen, som spelade sin första grand slam-kvartsfina­l, visade inga nerver i matchen där han hade 46 vinnande slag att jämföra med Dimitrovs 32.

– Allt är kanon. Jag är 23 år och ska spela min första grand slam-semifinal. Det är första gången jag spelar på en av de största arenorna i världen, sade Edmund, som tränas av svenske Fredrik Rosengren.

– Att slå en kvalitetss­pelare som Grigor, det är fantastisk­t. DIMITROV, som tidigare även han tränades av en svensk (Magnus Norman), hade besegrat Edmund i Brisbanetu­rneringen före Australian Open. Han förklarade förlusten med att han var sliten efter att ha besegrat Nick Kyrgios i åttondelen.

– Jag tror att jag mentalt var lite trött, sade Dimitrov.

I semifinale­n ställs Edmund mot Marin Cilic. Kroaten mötte världsetta­n Rafael Nadal i sin kvartsfina­l, och tog sig vidare efter att spanjoren brutit matchen i femte set med smärtor i höften.

– Det var tråkigt för ”Rafa” att det slutade på det här sättet, sade Marin Cilic. DEBUTANTEN Elise Mertens överraskad­e också stort i kvartsfina­lspelet. Belgiskan knockade världsfyra­n Jelina Svitolina och vann med 6–4, 6–0 och är därmed klar för sin första grand slam-semifinal.

Matchen mot ukrainskan på Rod Laver Arena var över på 73 minuter.

– Det är otroligt, för jag hade inte förväntat mig det här. Det var en tuff match, sade Mertens.

– Men jag var verkligen i zonen. Om man tror på sig själv är allt möjligt. Men att vara i semifinal... det är ”wow”. MERTENS KOMMER NU att möta världstvåa­n Caroline Wozniacki i en kamp om en plats i lördagens final. Danskan besegrade Carla Suárez Navarro, Spanien, med 6–0, 6–7, 6–2 i kvartsfina­len som varade ända in på småtimmarn­a, lokal tid.

– Jag hade chansen att avgöra i andra set, men jag lyckades inte göra det. Så jag är stolt över att jag kunde komma tillbaka i tredje set. Jag hade nog lite mer energi kvar än vad hon hade, sade Wozniacki.

 ??  ?? ELISE MERTENS.
ELISE MERTENS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden