Göteborgs-Posten

Tiden som pressar oss

- Dan SJÖGREN vg@gp.se

Numera vet vi mycket om hur färjorna rör sig i hamnen och kan räkna ut var alla fyra befinner sig även om vi inte ser dem samtidigt. Just nu sticker en färja ut vid Lindholmen. Och det är precis där den ska vara, nästan på metern. De där flytetygen verkar nästan förbundna med gummilinor.

Fast de är ju frigående. Det är kaptenerna som är sammankopp­lade. Ja, med avgångstid­er och klockslag när de ska angöra och lägga till vid olika bryggor. De fyra som styr är på sätt och vis också klockor, om än i kött och blod. Den där precisione­n var en förutsättn­ing för hela den industriel­la revolution­en. OCH SJÄLVA VET vi nästan alltid vad klockan är slagen. Det irriterar oss. Ska det verkligen vara så svårt att sjunka ner i ögonblicke­t och för en enda liten kort sekund få glömma hur tiden går? Tydligen.

Det får oss att tänka på Berusa er!, Baudelaire­s berömda prosadikt: ”För att inte känna Tidens fruktansvä­rda börda som knäcker era axlar och böjer er mot marken måste ni berusa er... ”. Han ansåg att man borde supa till ordentligt för att bli av med den där tidspresse­n. Och hans tanke var att man kunde tillgripa vad som helst för att bli berusad. Vin är förstås det vanliga, men allt man gör till övermått duger, menade poeten, till och med dygd.

Där har vi dock en avvikande mening. Att bada i dygd – det låter inte bra. Och våra medmännisk­or skulle nog bli lidande om vi blev allt för moraliska. Sådana personer brukar döma andra alltför strängt och hårt. DÄREMOT KAN DET hjälpa lite grann när tiden är för tung att sitta på piren med den varma, blå tröjan om livet en timma eller två och berusa oss med det starka ljus som fyller hamnen. Solen är just denna dag framme då och då och flyttar sig lika behändigt mellan molnen som när en pojke hoppar mellan isflaken i öppet vatten. Ett stort plåtpalats vrider sig runt ett halvt varv ute i älven och makar sig närmre kajen.

Men när vi sedan kastar en blick på klockan är ordningen genast återställd. Den är precis så mycket som vi förväntar oss. Har man då någon glädje av att den där inre klockan går rätt hela tiden?

Antagligen inte.

 ?? Bild: DAN SJÖGREN ?? GÅR RÄTT? Färjorna rör sig fram och åter över älven som klockor.
Bild: DAN SJÖGREN GÅR RÄTT? Färjorna rör sig fram och åter över älven som klockor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden